Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako zaustaviti iseljavanje iz Gračaca

22.11.2017.

14:59

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U razdoblju od 2013. godine i ulaska Hrvatske u EU pa do kraja 2016- te, u čak 23 općine i gradova broj stanovnika smanjio se za više od deset posto. Negativan trend iseljavanja najizraženiji je u Gračacu.

Gračac je u posljednje četiri godine izgubio svakog šestog stanovnika, otišlo je gotovo sedamnaest posto stanovništva. 

Nakon ulaska u EU, ljudi odlaze u potrazi za poslom i povlače cijele obitelji - objašnjava načelnica Općine Nataša Turbić koja put oporavka vidi kroz razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma. Tu su i europski projekti te plan stambenog zbrinjavanja mladih obitelji: Razumijevanje države donekle nedostaje za ovakva područja, recimo ja sam sada toliko toga napravila s Ministarstvom regionalnog razvoja i sa Središnjim uredom , da se tako radilo deset, petnaest godina, ja vjerujem kako bi taj trend bio dosta manji. Sad imao trinaest stanova koji će se dodijeliti, možda i više po listi prvenstva,sedamnaest je u obnovi, ali trinaest će se sad u prosincu dodijeliti mladim obiteljima.

U smjeru razvoja poljoprivrede i ruralnog turizma planiraju se i projekti za povlačenje europskog novca. Tu je Zelena škola u prirodi za čije će se potrebe obnoviti stara škola u Mazinu, a cilj je i potaknuti sadržaje koje nudi adrenalinski turizam. Od strateških projekata tu je uređenje Cerovačkih špilja.

Poznato je, kako je nakon otvorenja autoceste, Gračac prometno izoliran. Ključ razvoja je revitalizacija ličke željezničke pruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.