Hrvatski radio

Radio Zadar

Kakve promjene donosi 5G tehnologija?

14.09.2021.

12:44

Autor:

Kakve promjene donosi 5G tehnologija?

Kakve promjene donosi 5G tehnologija?

Foto: - / -

Središnja tema ovogodišnjeg, 63. izdanja, znanstvenoga simpozija ELMAR koji se održava u Zadru je razvoj i upotreba 5G tehnologije. Raspravlja se o tome kakvu revoluciju donosi u audio-vizualnoj industriji, te posebno u emitiranju trodimenzionalnih sadržaja.

Tehnologija koja je i prije redovite uporabe izazvala niz prijepora u javnosti u početnoj je fazi, a njezina puna primjena očekuje se tek izgradnjom cjelovite mreže i dostupnošću prikladnih uređaja. To će omogućiti puno veću proizvodnju i dostupnost audio-vizualnih sadržaja i usluga, ističe Darko Ratkaj, stručnjak EBU-a - Europske radio-difuzne unije. Slikovito je je to pojasnio na primjeru emitiranja uživo preko društvene mreže Facebook:

Darko Ratkaj

 

No znači li to da nova tehnologija treba i više novih baznih stanica, zbog čega neki strahuju od pojačanoga zračenja:

Darko RatkajStručnjak iz područja satelitskog prijenosa slike i zvuka Tihomir Divjak podsjeća da se tehnologija stalno mijenja i da treba slušati struku. Kao primjer navodi razvoj satelitskih sustava:

Tihomir DivjakMobilni operateri već neko vrijeme u svijetu koriste 5G tehnologiju, a hoće li ona u potpunosti zamijeniti zemaljski prijenos slike i zvuka, odgovara Tigran Vržina iz Odašiljača i veza:

Tigran VržinaSudionici Elmara su suglasni - korištenje 5G mreže audio-vizualnu industriju će uskoro promijeniti iz korijena, a Hrvatska za to mora biti spremna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.