Hrvatski radio

Radio Zadar

Kakvu Europu želimo?

15.12.2021.

14:40

Autor: Božidar Kolega

ministar Radman na konferenciji o budućnosti Europe

ministar Radman na konferenciji o budućnosti Europe

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Zadru je održana rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe. 

Konferencija je niz događanja, susreta i razmjena mišljenja kojim se želi uključiti sve građane Europske unije u promišljanje o tome kakvu Europu žele. 

skup o budućnosti Europe u Zadru

skup o budućnosti Europe u Zadru

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Konferencijom se želi smanjiti jaz između političara i građana, istaknula je putem online veze iz Bruxellesa potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a poseban naglasak je na dvije skupine ljudi mlade i one koji se osjećaju udaljenima od Europe. 

Konferencijom se želi smanjiti jaz između političara i građana

Dubravka Šuica

Putem interneta u raspravi je sudjelovalo preko 600 sudionika, među kojima velik broj mladih čije je znanje i zanimanje za ovu temu iznenadilo ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana

ministar Radman o zanimanju mladih za Europu

Zanimanje mladih Zadrana za budućnost Europske unije istaknula je i rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican

rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican o mladima i Europi

A prednosti članstva u Europskoj uniji posljednjih godina u velikoj je mjeri iskoristio Zadar, rekao je gradonačelnik Branko Dukić

gradonačelnik Zadra Branko Dukić o razvoju Zadra

Završetak konferencije očekuje se u proljeće sljedeće godine kada će tri glavne europske institucije, Europski parlament, komisija, i vijeće uzeti u obzir prijedloge građana, razmotriti zaključke konferencije i donijeti odluku o daljnjim koracima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.