Hrvatski radio

Radio Zadar

Kaljska tuna prvi put i na američkom tržištu

02.02.2017.

14:02

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon 20-ogodišnje prisutnosti na japanskom, ove godine hrvatska tuna kreće u osvajanje američkog tržišta. U supermaketima i restoranima Sjedinjenih američkih država ovih dana naći će se Toro Cro Maguro –riba uzgojena u kavezima Kali tune.

Potvrda kvalitete ovog hrvatskog proizvoda koji kreće u osvajanje zahtjevnog američkog sushi i sashimi tržišta je visoka ocjena Instituta za ocjenjivanje prehrambenih proizvoda u Bruxellesu. Tehnolog Kali tune Neven Cinoti otkriva nam kako u prijevodu Toro Cro Maguro znači "masna hrvatska tuna" te navodi koliko je od mogućih 100 bodova dobio Toro Cro Maguro:

           Naš novi brend postigao je iznimno velik uspjeh, tuna je ocjenjena u nekoliko kategorija : okusom, izgledom, teksturom, bojom, mirisom sa 96 bodova i dobila je certifikat izvrnosti tog Instituta.

Po čemu se naša tuna razlikuje od tuna s drugih dijelova Mediterana ?

           Hrvatska radi pravi način uzgoja – može loviti tunu od 8 kila naviše, i radimo u ciklusu od 30 mjeseci, u potpunosti ga kontroliramo od tune od 8 kilograma do njene prosječne veličine od otprilike 75 kila,   kontroliramo hranjenje i dobivamo takav proizvod kakav želimo. Tunu hranimo malom plavom ribom, jadranskom, ne koristimo nikakve adiditive, dodatke prehrani, to je potpuno prirodan proizvod, skoro kao i tuna koju bi ulovili i u prirodi, jedino što je hranjenje kontrolirano  i gustoćom nasada, tehološkim uvjetima i parametrima postižemo kvalitetu koju želimo - kazao nam je Cinoti.

Koliko vremena prođe od njenog izlova kod kaveza do ulaska u hladnjaču ?

           Da bi se postigla ta kvaliteta, od izlova do prvog fileta , to su četvrtine tune , prođe i manje od sat vremena, onda se smrzava na -60 stupnjeva, to osigurava da ona u najkvalitenijem stanju dođe do krajnjega korisnika, to jamči njezinu kvalitetu

 

Zato u konačnici kilogram jadranske tune postiže visoku cijenu. Ove će godine put japanskog i američkog tržišta otprilike tisuću tona ove plave ribe iz zadarskog akvatorija, a na japanskom tržištu ona, ovisno o masnoći pojedinog dijela ribe, postiže cijenu i do 600 kuna po kilogramu, rekao nam je glavni tehnolog Kali tune. 

Kali tuna na svojim kavezima u blizini otoka Iža, kod otočića Fulije, sudjeluje i u znanstvenom projektu mrijesta tuna koji se proteklih par godina realizira u suradnji sa splitskim Institutom za oceanografiju i ribarstvo , kako bi  u dogledno vrijeme ova tvrtka, opet prva na Jadranu, otvorila i svoje mrijestilište. 

Više o kaveznom uzgoju tuna slušajte u našem Objektivu u ponedjeljak 6.2. od 12  do 12 sati i 45 minuta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.