Hrvatski radio

Radio Zadar

Kaljski ribari s partnerima: kako do eko-oznake ?

16.10.2019.

12:56

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: rz-omega3.hr

foto: rz-omega3.hr

Foto: - / -

Kako modernizirati ulov I preradu morskih organizama, a pri tom voditi brigu o očuvanju ribljeg fonda? Kaljska ribarska zadruga Omega 3 I Ribarska zadruga Istra iz Poreča s ovim ciljem uključili su se u hrvatsko-talijanski projekt Prizefish koji se financira iz europskih fondova.

20-ak plivarica kaljske zadruge Omega 3 godišnje lovi 7 tisuća tona srdele I inćuna, a prema podacima Fine, na listi 50 najboljih hrvatskih zadružnih poduzetničkih subjekata Omega 3 je treća po ostvarenom prihodu. Zašto su se uključili u prekogranični Interreg projekt, uz još 5 hrvatskih i 8 talijanskih partnera kazao nam je upravitelj kaljske zadruge Šime Kosor: Našim uključenjem u Prizefish pokušat ćemo utjecati na kvalitetu ribe na samom brodu, u samom izlovu, pokušat ćemo primjeniti tehnologiju boljega vađenja ribe iz mreže na brod, gdje bi postigli bolju kvalitetu. I primjenom tih tzv pumpi usisa iz bonča ili ulova ribara na sam brod mi bi postigli brzinu i veću kvalitetu ribe. Onda bi se to odrazilo na ribare, da bi imali veću cijenu, lakše bi prodali u svijetu. Mi inače imamo primjenu tzv Premium fish metode –za  bolju kvalitetu ribe, to smo shvatili kao komparativnu prednost ili nišu gdje sebe možemo ostvariti, da smanjujemo ulov svake godine a podižemo kvalitetu ribe. To je održivo ribarstvo - kazao je za naš program Kosor.

I zamjenik upravitelja Ribarske zadruge Istra, koja ima 43 člana, a lovi bijelu ribu,od cipla do trlje, te muzgavce I školjke kaneštrele-Sandi Fanović, pozitivnim ocjenjuje ovaj projekt: Pa puno bi se moglo korisnoga izvući , u prvom redu na ribarskooj bazi tj očuvanju ribarskih vrsta, drugo je eko-proizvod, znači ti proizvodi će se certificirati, I treće je korist za zadrugu, znači primarna aktivnost je razviti inovativan proizvod s dodanom vrijednošću

Ističe I što bi mogao biti najveći problem pri ishođenju eko-certifikata : To je papirologija, to je kao jedna velika knjiga u kojoj se treba pridržavati svih pravila - naglašava Fanović.

Kako u projektu sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija, ali I više znanstvenih institucija kao što su splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo i talijanski Nacionalni institut za oceanografiju , ribari se nadaju kako će na kraju put do eko-oznake za njihove proizvode biti lakši i brži.

Zadarska županija počela je 1.1.2019. provedbu projekta “PRIZEFISH” -  “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda” . Financiran je iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020. Ukupni proračun projekta iznosi 3,12 milijuna eura. Zadarska županija partner je na projektu s ukupnim proračunom od 349.430,00 eura . 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.