Hrvatski radio

Radio Zadar

13:22 / 02.06.2016.

Autor: Edi Škovrlj

Kaljski ribari u akciji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon dugih 48 dana lovostaja više od 60 plivarica sa zadarskog područja, isplovilo je u lov na srdelu i inćune. Prosječan ulov po brodu bio je između 100 i 200 kašeta iznimno kvalitetne ovogodišnje srdele, a posebno inćuna. Cijelu noć s ribarima na moru bila je i naša ekipa.

Ovo je naša najmoćnija flota plivarica. Nakon nikad dulje stanke, željni ribolova iz Kali je isplovilo svih 35 ribarica.

Di nađemo ribu, riba nas vodi. - govori kapetan ribarice Damir Mišlov Galo.

U potrazi za ribom nisu bili usamljeni. Dupini su isto tu.

Ima ih ko u priči, puno more. - kaže kuhar Ante.

Srdela i inćuni, neusporedivo su manji, brzo se kreću pa i floti opremljenoj najsuvremenijim sonarima i sonderima, nije ih lako pronaći. 38 godina na moru od toga 18 na Pacifiku i brod vrijedan milijun i pol eura, zasigurno je pomoglo kapetanu Damiru da nakon 6 sati neprekidne plovidbe pronađe ribu.

Ono tamo to su ti inćuni, probat ćemo zasvitliti pa ćemo vidjeti.- govori kapetan broda.

Svijetlilo se cijelu noć, a s dolaskom zore krenulo se s izvlačenjem 600 metara duge plivarice. Nije se ulovilo mnogo - 100 kašeta inćuna, ali ulov je prvoklasan.

Ovo je pravo zlato, ovakvih inćuna nema nigdje nego u Jadranu. - objašnjava kapetan Mišlov.

Otkupna cijena inćuna je od 10 do 14 kuna, četiri i do pet puta više od srdele. Zahvaljujući tomu i plaća će na vrijeme pa je i posada zadovoljna.

Bude oko 1000 eura mjesečno, tu otprilike. - kaže Franko Ušalj.

To nije sve, stigao je i novac dok se odmaralo.

To dobijemo 36 eura dnevno dok smo doma. Petnaest dana smo bili kući i to će nam platiti Europska unija.

Damir ne mora strahovati za plasman. S još 14 vlasnika brodova osnovali su zadrugu koja zapošljava stotinjak radnika. 80 posto ulova nakon obrade i zamrzavanja odlazi put Italije, Španjolske i Francuske. Kada se uloži i stvari poslože kako treba, i ribarstvo prestaje biti samo kuknjava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.