Hrvatski radio

Radio Zadar

Kalmeta nakon oslobađajuće presude otkrio i što planira dalje

19.09.2019.

16:06

Autor: hina/hrt

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta izjavio je da je zadovoljan oslobađajućom presudom te da je bio siguran u takav ishod jer ga nitko za ništa nije teretio . Ja sam znao da to jedino tako može biti, ali tko je meni vjerovao - kazao je Kalmeta.

Ja sam znao da to jedino tako može biti, ali tko je meni vjerovao. Trebalo je saslušati na desetke svjedoka i pregledati tisuće spisa da bi se to utvrdilo, kazao je Kalmeta. Pritom je zahvalio svom odvjetniku i novinarima preko kojih je javnost imala prilike doznati što se događa u sudnici.

Na novinarsku tvrdnju da je ranije govorio kako je žrtva politički motiviranog procesa Kalmeta je kazao da se ne bi vraćao u ta vremena.Ja ni jednom riječju tijekom postupka nisam politiku spominjao, nisam se vadio na politiku. To je nešto što se dogodilo, a kako i zašto to je iza mene, kazao je Kalmeta.

Na pitanje o planovima nakon oslobađanja od optužbi zbog kojih je otišao u političku mirovinu Kalmeta je kazao da će ostati u mirovini, ali i na dužnostima predsjednika županijskog odbora HDZ-a i pomoćnika glavnog tajnika stranke. To ću ostati. Ništa više od toga niti manje. Važno mi je posvetiti se djeci... i izvesti ih na pravi put.

Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da od početka postupka govori kako protiv Kalmete nema nikakvih personalnih dokaza te da od 100.000 materijalnih dokaza u spisu ni jedan nije upućivao na Kamletu.
Zbog toga je, kaže, od Uskoka više puta tražio da odustanu od optužnice. Trebao sam čekati dvije godine, ali sam dočekao, kazao je Vilajtović.Da u ovom slučaju nije bilo razloga za optužnicom smatra i Nediljko Ivančević odvjetnik oslobođenog Zdravka Livakovića, jednog od najbližih Kalmetinih suradnika.

Iz obrazloženja presude vidljivo da nije bilo razloga za optuženjem. Koliko god sam zadovoljan ovakvim raspletom toliko se potvrđuje da do ovoga nije trebalo doći, kazao je Ivančević.

Odvjetnici ističu i da im je posebno drago što je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude kazala kako na sud nisu utjecali ni mediji niti glasine.

U tonskoj izjavi poslušajte Božidara Kalmetu i njegovog odvjetnika Krešimira Vilajtovića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.