Hrvatski radio

Radio Zadar

Kalmeta pravomoćno pod istragom zbog filma

10.06.2015.

13:21

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački Županijski sud odbio je žalbe odvjetnika Božidara Kalmete i njegovog suradnika Zdravka Livakovića čime je rješenje o istrazi postalo pravomoćno.

Istraga protiv Kalmete, koji obnaša dužnost zadarskog gradonačelnika, i njegovog bivšeg suradnika Zdravka Livakovića Uskok je pokrenuo zbog zlouporaba kojima su navodno oštetili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za više od 600.000 kuna, naručivši preko marketinške agencije Fimi media propagandni film "Prometna renesansa Hrvatske", koji navodno nije bio potreban ni korišten.

Iako Kalmeta do sada nije odgovarao za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media, njegovo se ime spominjalo na suđenju na kojem su zbog korupcije, uz ostale, nepravomoćno osuđeni bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i HDZ.

Kalmeta smatra da u cijelom slučaju ništa nije sporno jer je ministarstvo od Fimi medije naručilo izradu filma kako bi na jednom mjestu imali evidentirane sve projekte realizirane u višegodišnjem razdoblju. 

Prošlog tjedna Kalmeta je nakon duge istrage optužen da je sa svojim suradnicima, među kojima je i Livaković, podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura, no u medijskim istupima i tada je odbacio sve Uskokove tvrdnje, tvrdeći kako nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice jer "nije ništa kriv" te da ne planira podnijeti ostavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.