Hrvatski radio

Radio Zadar

Kalmeta u ponedjeljak na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda

14.10.2017.

09:37

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Donedavni dugogodišnji zadarski gradonačelnik i HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta naći će se u ponedjeljak na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda gdje će se suočiti s optužnicom za izvlačenje novca iz javnih cestarskih poduzeća.

Kalmeta od početka tvrdi da nije kriv i ističe da očekuje dugotrajnu pravosudnu bitku iz koje će izaći kao pobjednik.
Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta optužen je u slučaju Remorker za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uoči pripremnog ročišta Kalmeta je novinarima kazao da se veseli suđenju jer na sudu "ne prolazi politikanstvo i kafanske priče" nego "argumenti, činjenice, brojke, svjedoci" koji mu, kako je rekao, idu u prilog.
Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe Uskoka koji tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.


Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. U zasebnom slučaju Fimi media na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ kao prva stranka optužena za korupciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.