Hrvatski radio

Radio Zadar

Kameni otok Pag kreće sa svojim Ljetom

15.07.2021.

11:12

Autor: Maja Savić

Kameni otok Pag kreće sa svojim Ljetom

Kameni otok Pag kreće sa svojim Ljetom

Foto: - / -

Površinom od 286 km2 otok Pag jedan je od najvećih Jadranskih otoka, dok ga 270 km razvedena obala čini atrakcijom sa najduljom obalom na Jadranu. Razvedenost iste, brojni zaljevi, rtovi i plaže, od koji čak 25 km šljunčanih, magnet je za mnoge. "Ljeto na Pagu" spoj je kulture, prirode i sporta.

 

Kulture i tradicije na Pagu barem ne nedostaje. Isto tako ni raznolikosti prirodnih ljepota, od morskih do kamenih. Pag je magnet za turiste i inspiracija za umjetnike, sportaše, turističke vizionare. Sve to osmišljeno je u sadržaju koji sve darove otoka spaja na jedan kup. Tako će kolovoz započeti Pagart Festivalom sa 4 koncerta organizatora Lovre Pogorelića i njegove supruge a koji će i sam nastupiti, potom Darko Petrinjak, dok će predstavu "Svila" režirati Filip Šovagović. Uz to, izložbe u prizemlju Kneževog dvora i Crkvi sv. Juraja a neće nedostajati ni autohtone paške čipke, tanca i pjevanja. To je već tradicija na Pagu ali ove godine ipak s oprezom, tek u 3 - ćoj brzini jer uspješnost Ljeta biti će ujedno izazov organizatorima:

" O nekim atrakcijama koje su dio povijesti i masovnosti Ljeta na Pagu ove godine će odlučivati nadležni Stožer. Riječ je Ljetnom karnevalu čije održavanje nije podržalo ni Turističko vijeće ali zadnja riječ je ipak na Stožeru." - kaže prva žena Turističke zajednice Paga, Vesna Karavanić, dodajući kako je dugogodišnji rad i ulaganje urodio i projetkom Pag Outdoor Summer koji na kamenom otoku nudi pješačanje, nordijsko hodanje, trčanje i kajak a za neke aktivnosti u prirodi vlada poprilično zanimanje:

" Danas je stiglo 30 prijava za pješačku turu na našim novoizgrađenim stazama popularno nazvanim druga strana Mjeseca a slično zanimanje vlada i za nordijsko hodanje na Mjesečevom otoku. Tu će pak krenuti u noći 24. srpnja što je možda i bolje zbog silnih toplinskih valova ovog mjeseca."

Gosti koji se jednom odluče za Pag u principu mu se redovito vraćaju jer znaju što traže. To su najviše prepoznali Slovenci, u manjem broju Nijemci, Austrijanci i Poljaci. Vesna karavanić tvrdi kako je Pag Hrvatska u malom jer se nalazi u svim službenim staistikama. Prošlog vikenda registrirano je 8 800 gostiju od toga samo 3500 u kampu Šimuni a to je već 20 posto više od istog razdoblja lani. Popunjenost je veća u manjim mjestima tipa Vlašići, nego u samim gradovima. Iz Turističke zajednice zadovoljni su i brojkama i najavama. U međuvremenu vas pozivaju da upoznate ljepote ovog posebnog otoka.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.