Hrvatski radio

Radio Zadar

Kamo ide biogradski turizam?

17.07.2016.

13:34

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok su današnje turističke destinacije tek sanjale o turizmu, Biograd na Moru daleke 1935. imao je svoj prvi hotel. 60-tih godina već se afirmirao kao poznato i rado posjećivano ljetovalište. Prošle godine zabilježio je milijun i 300 000 noćenja. Kakav je danas biogradski turizam?

30 godina u biogradskom turizmu, gospođa Vesna prisjeća se sretnijih vremena. 

Ja sam 70tih došla u Biograd na izlet iz Vodica, i bila sam oduševljena tim gradom, - kaže Vesna Tadić, vlasnica turističke agencije.

Afirmiranom ljetovalištu nikada nije manjkalo gostiju, odmarališta su bila puna, u privatnom smještaju tražio se krevet više.

Gosti su bili zadovoljni, naši domaćini su se natjecali tko će imati ljepšu, bjelju posteljinu. - priča Vesna.

Zbog utrke za zaradom i sitnim interesima, Biograd je izgubio svoj identitet. Na gradskoj šetnici uz plažu, sajmišna atmosfera. Ringišpil, Swarovski kristali, manikura, spiralni krumpir, filmski doživljaj i fotografiranje s kraljevskom boom. Ogladnite li, s ručnika možete kupiti i burek.

Moramo razumiti naše domaće ljude ljude, i oni tribaju preživiti, kupit drva, gorivo, platit struju. - kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Svake sezone ugostiteljski objekti sve su veći, rekreacijskog sadržaja sve je više, a plaža je sve kraća.

Ovdje u biogradu je baš gužva na plaži. kako se snađete, dođete prvi? pošaljem gospodina da zauzme mjesto pa mi dođemo.

Kako uspijete nać mjesto na plaži? Ovako!

Nakon kupanja, iznervirani jer je plaža mravinjak, djeca ili nedostatak financija lišit će vas mogućnosti konkretnog restoranskog obroka.

Restorani ne rade, rade pizzerije i fast foodovi, budimo realni ni jedno dijete ne može sjediti za stolom više od 10-15minuta. - objašnjava Slavica Eškinja, predsjednica Ceha ugostitelja u Biogradu. Mislim da trebamo težiti kvalitetnijem turizmu, imamo 3 krasne marine, težiti charter turizmu a ne masi.

Ako ste imućniji i poželite otići u noćni provod, biogradska ponuda oborit će vas s nogu.

Biogradsko ljeto, već 4, 5 godina tako to izgleda. - govori Nives Jeličić, stručna suradnica TZ Biograd.

Red klape, red folka i tako do kraja sezone. Jedini noćni klub opredijelio se za narodnjake. Posjetitelji, uglavnom mlađa domaća publika. Zašto je tako, nismo uspjeli saznati jer na dogovoreno snimanje vlasnik nije došao.

Privatnici imaju mogućnost da otvore diskobarove, tko kome brani? Ja bi bija najsretniji da bude deset diskova s različitom glazbom. - kaže Ivan Knez.

I tako prepušten volji privatnika, biogradski turizam izgubio je kompas, a turističkog kormilara nema već treću godinu.

Raspisan je natječaj da li će vijeće donijeti odluku da ga izabere, ima pravo i da ne izabere nikog. - dodaje biogradski gradonačelnik.

Ipak, nadamo se kreativnoj promjeni. Jer biogradski turizam spasiti može samo nagli zaokret i plan kojeg će se svi pridržavati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.