Hrvatski radio

Radio Zadar

Kampanja koja bi trebala potaknuti interes za građevinska zanimanja

25.01.2017.

11:52

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kampanja u skopu projekta Croskills usmjerena je na 6 građevinskih zanimanja. Nedostaje zidara, tesara, soboslikara, ličilaca, montera suhe gradnje, krovopokrivača i fasadera. Cilj Croskillsa je i unaprijediti vještine građevinskih radnika.

U strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru održano je natjecanje u vještinama krovopokrivanja i instalaciji sustava za obnovljive izvore energije u kojem su sudjelovali učenici, ali i nezaposleni radnici koji se nadaju da će lakše doći do posla usvajanjen vješitna iz zanimanja za koja se nisu osposobljavali. 

Jednako kao i radnici koji traže posao razmišljaju i srednjoškolci koji se ne obrazuju za zanimanje u kojem su se natjecali. Tako se učenik Tony Jakobović školuje za električara, ali se svjedno prihatio izazova izrade krovopokrivanja.  

Ivica Pletikosa je monter centralnog agrijanja i instalacija, no i on navodi kako je uvijek je dobro znati više i naučiti neke stvari "koje nismo prošli mada smo ostarili na građevini".

Cjeloživotno obrazovanje građevinskih radnika za rad na načelu energetske učinkovitosti osnovni je zadatak europske inicijative i projekta Croskills koji se u Hrvatskoj provodi već petu godinu. Kampanja je usmjerena i na 6 građevinskih zanimanja koja nam nedostaju. Zidar, tesar, soboslikar, ličilac, monter suhe gradnje, krovopokrivač, fasader.

Ivana Banjad Pečur je koordinatorica projekta CROSKILLS i ističe hrvatski apsurd. S jedne strane velik broj nezaposlenih, a s druge potreba za uvozom radne snage 

"Ovo su vrlo tražena zanimanja. Danas Hrvatska mora uvoziti radnu snagu što nije dobro a s druge strane imamo velik broj nezaposlenih ljudi na burzi rada."

Jedino kontinuirano zanimanje u zadarskoj strukovnoj školi je soboslikar i ličilac - njih je osam do deset na godinu. Zidara svake četvrte godine ima šest.

Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar poziva gospodarstvo da smjernice da bi se obrazovanje uskladilo s potrebama tržišta  rada.

"Mislim da je stvarno došlo vrijeme da kažemo, što trebamo učiniti da taj naš sustav strukovnog obrazovanja uskladimo s potrebama tržišta rada. To je ono gdje upravo gospodarstvo mora uzet veliki dio odgovornosti."

Možda ovaj projekt i ovo natjecanje odgovorne još jednom potakne na razmišljanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.