Hrvatski radio

Radio Zadar

Kampisti su dnevno trošili 61 euro

14.11.2017.

17:25

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dnevna potrošnja turista u kampovima povećana je 26 posto, dok su izdaci za smještaj porasli 24 posto, a za ostale usluge 27 posto. Čulo se to na 11. kongresa kampinga, koji se održava u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku.

Hrvatski kampovi su s gotovo tri milijuna kampista i 19 milijuna noćenja u deset mjeseci ove godine ostvarili rekordne rezultate, kampisti su trošili 26 posto više nego prije tri godine, kampovi su po kvaliteti drugi u Europi i očekuju nove investicije, što sve pokazuje da su iznimno važni za turizam i gospodarstvo.
Poručeno je to s 11. kongresa kampinga, koji se u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH) održava od 13. do 15. studenoga u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku, a u čijem radu sudjeluju predstavnici domaće i međunarodne kamping industrije te brojnih institucija i strukovnih udruženja.
Kongres je u utorak otvorio ministar turizma Gari Cappelli naglasivši da kampovi čine četvrtinu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj te su iznimno važni i za kvalitetnu promociju prirodnih i kulturnih potencijala hrvatskih područja.
Predsjednik izvršnog odbora KUH-a Tihomir Nikolaš istaknuo je da su kampovi po ovogodišnjim fizičkim rezultatima, koji su i 8,6 posto bolji nego u lanjskih deset mjeseci, oborili sve rekorde pa i iz najbolje do sada godine za kampove odnosno 1986. godine.
  Kampovi su sve uređeniji i nude sve više različitih sadržaja, a to su prepoznali i naši kolege iz Njemačke, Nizozemske i drugih zemalja te smo po stranim ocjenama iz kamping vodiča ADAC-a i drugih klubova na drugom mjesto po kvaliteti, šestom po cijenama, osmom po broju noćenja i na desetom po kapacitetu smještaja u Europi, podaci su koje je izdvojio Nikolaš.
I on se, kao i ostali u sektoru turizma, nada što skorijem provedivom zakonu o turističkom zemljištu i pomorskom dobro jer će to, kako je kazao, zasigurno otvoriti nove investicije.
Predstavljajući preliminarne rezultate novog istraživanja Instituta za turizam Tomas kampovi 2017 istraživačica Zrinka Marušić izdvojila je usporedne podatke sa zadnjim takvim istraživanjem iz 2014. godine, koji pokazuju da je ove godine dnevna potrošnja turista u kampovima povećana 26 posto, dok su izdaci za smještaj porasli 24 posto, a za ostale usluge 27 posto.
               Ukupno su kampisti ove godine u nekoj destinaciji prosječno dnevno trošili 60,41 euro, od čega polovicu ili 31 euro za smještaj, desetak eura za hranu i piće izvan objekta, tek nešto malo više od toga za kupnju, a na kulturu i zabavu tek 2,25 eura, istaknula je Marućić iznoseći preliminarne podatke iz istraživanja. Naglasila je i da su gosti u kampovima i više nego prije zadovoljni gotovo svim elementima ponude, osim, slično kao i prije tri godine, elementima ponude destinacije, prometnim gužvama, mogućnostima kupnje i sl.
U sklopu kongresa najbolji kampovi dobit će priznanja Ecocamping, za najinovativniji kamp i druga, dok su u sklopu predavanja i prezentacija sudionici mogli čuti domaće i strane stručnjake o najnovijim trendovima u kampingu, među kojima je i glamping, za koji je Josipa Cvelić Bonifačić, s opatijskog hotelskog fakulteta FMTU, naglasila da je "činitelj nove kvalitete kampova".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.