Hrvatski radio

Radio Zadar

Kanaderi i danas angažirani u gašenju požara

23.08.2016.

15:14

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zračne snage i danas su bile angažirane u gašenju požara. U Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Tijekom ovogodišnje protupožarne sezone kanaderi su u zraku bili 625 sati, ili čak 26 dana, i izbacili 20 000 tona vode.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u utorak, 23. kolovoza 2016., upućene su na dva nova požarišta s ukupno sedam  protupožarnih aviona.

Najveći broj snaga upućen je na najnovije požarište Jadrtovac-Žaborić u Šibensko-kninskoj županiji gdje su angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802. 

Na požarište u Kašiću u Zadarskoj županiji upućena su dva Airtractora.

Nakon gašenja požara u Skradinu, koji je uspješno ugašen, tri Canadaira djelovala su i na požarištima Vlajići kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji te u Islamu Latinskom u Zadarskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 97 požara (29 u Splitsko-dalmatinskoj, 28 u Šibensko-kninskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Istarskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 22. kolovoza 2016. u 64 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 625 sati (26 dana) u akcijama gašenja požara, pri čemu su izbacili oko 20 000 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.