Hrvatski radio

Radio Zadar

Kanaderi u 49 dana gasili 102 požara

19.07.2017.

10:56

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros su naše zračne snage također na požarištima. Dva Candaira CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana, dok su dva Airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa.

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, jutros, u srijedu, 19. srpnja 2017. aktivne su na požarištima kod Splita.

Dva Candaira CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana, dok su dva Airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od jučer i na kojem su zračne snage također bile angažirane.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 102 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26 500 tona vode te prevezena 193  vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.