Hrvatski radio

Radio Zadar

Kapetan Grbić: Kako smo spašavali Kubance

07.12.2016.

14:40

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponedjeljak navečer u Opatiji je održana 52. svečanost dodjele Plave vrpce Vjesnika. Marijan Babić iz Poreča dobitnik je priznanja u pojedinačnoj konkurenciji, kap. Grbić i posada broda Vinjerac Tankerske plovidbe iz Zadra du momčadskoj, te je posebno priznanje dodijeljeno Pomorskoj večeri HR-a.

Posada tankera Vinjerac pod zapovjedništvom kap. Milana Grbića, zadarske Tankerske Next generation, spasila je između Kube i Paname 8. veljače ove godine petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih kubanskih ribarara, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osammetarskom gliseru. Jedan od spašenih preminuo je na tankeru nakon spašavanja, a prema kazivanju njegovih kolega isti je pio morsku vodu jer nije mogao trpjeti  žeđ, te je otprije imao i problema sa srcem. U nastojanju da ga spase na brodu su mu dali infuziju, prema uputama koje su dobili od Mediko Rijeka, te od supruge liječnice prvog časnika palube Roka Dadića. Ploveći prema Las Minasu u Panami, izvjestili su vlasti  te zemlje o lošem zdravstvenom stanju tog brodolomca. Kako je tekla akcija spašavanja možete čuti u ragovoru s kapetanom Grbićem. 

Još dvije nagrade otišle su u Zadar, doduše nije riječ o Plavoj vrpci nego o priznanjima djelatnicima Lučke kapetanije Zadar i posada ribarske posade ribarice Pauk1 iz Kali. 

Šesteročlana posada ribarice „Pauk 1“ iz Kali, pod zapovjedništvom Ivice Gobina, koja je kod Malog Ždrelca 3.rujna ove godine spasila peteročlanu posadu austrijske jahte „Danpedro“(20m), na kojoj je izbio požar. Na žalost, hrabri Kaljani nisu uspjeli ugasiti i požar, te je jahta izgorjela i potonula. 

Posada brodice Lučke kapetanije Zadar RH3ST, Marijo Kalmeta i Josip Klarin,  uspješno je djelovala 15.siječnja ove godine prilikom pristajanja havariranog katamarana „Silba“ u zadarskoj luci po olujnom vjetru, zadržavši ga konopom za teglenje da ne udari u plovila na vezu ili benzinsku crpku. 

"Dvije osmine" Plave vrpce također su zadarske - uz kolegice i kolege iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Pule, nagradom se mogu pohvaliti i urednici emisije iz Zadra. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.