Hrvatski radio

Radio Zadar

Kapetanija Zadar: Od sada u roku od tri minute krećemo u akciju spašavanja

04.12.2020.

10:32

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Kapetanija Zadar: Od sada u roku od tri minute krećemo u akciju spašavanja

Kapetanija Zadar: Od sada u roku od tri minute krećemo u akciju spašavanja

Foto: - / -

"Lučka kapetanija jedna je od najvažnijih institucija na Jadranu, a ispostava Zadar je jedna od najvećih po broju intervencija na moru" - kazao je otvarajući nove prostorije ove službe u zadarskoj luci Gaženica ministar mora Oleg Butković.

Do sada je naime kapetanija u Zadru djelovala na tri lokacije, a od danas je u reprezentativnim prostorima nove putničke zgrade. Čestitajući skorašnji blagdan Sv Nikole ministar je položio vijenac u more te podsjetio na ulaganja u razvoj lučke infrastrukture : To je danas preko milijardu kuna, uglavnom iz eu-fondova ali udružujući i državna sredstva, nikada se nije toliko ulagalo u luke, lukobrane, rive . Želim istaknuti da je prvi takav Eu projekt bio ovdje u Tkonu, u Zadarskoj županiji. Taj projekt ide dobro a pripremaju se i drugi, pripremamo i što se tiče Covid-fonda i buduće financijske perspektive opet velike mogućnosti da takvi i slični projekti budu realizirani i u budućem razdoblju - kazao je ministar Butković po otvaranju novih prostorija Lučke kapetanije Zadar. 

Lučki kapetan Alen Rukavina ovom je prigodom naglasio kako je cilj preseseljenja bio pružanje bolje usluge pomorcima i građanimaGrađanin, pomorac i vlasnik čarter kompanije može na jednom mjestu dobiti uslugu, do sada je pomorac morao obilaziti tri lokacije po gradu, danas to može obaviti na ovom mjestu. Druga važna stvar je što je naša posada brodova bila dislocirana od nas, a sada u vrlo kratkom vremenu od tri minute ukrcava se na plovila i počinje misiju spašavanja i pružanja pomoći stanovnicima Zadarske županije . On je kazao i kako zgrada Male kapetanije na Poluotoku ostaje u njihovom posjedu iako je zgrada iseljena,  naglasio je kapetan ispostave Zadar Rukavina. 

 

 

 

ministar Butković

kapetan Rukavina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.