Hrvatski radio

Radio Zadar

Karinsko more opasno za morske kornjače

16.01.2017.

15:17

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bura i hladnoća i dalje stvaraju probleme želvama u Karinskome moru. Dosada je ukupno 5 kornjača izbačeno na obalu, a samo je jedna preživjela. Kornjača koja je proživjela nasukavanje ovoga vikenda kod Pridrage, upravo je na putu za Pulu.

U tamošnjem rehabilitacijskom centru, pri Morskom obrazovnom centru Pula, nakon što se oporavi kornjača će biti vraćena u more.

Veterinarska ambulanta Puntamika uključena je u mežu dojavljivača za ozlijeđene, uginule ili oštećene kornjače. Tako je jedina od 5 nasukanih, još uvijek živa, bolje reći živahna kornjača, nakon prve pomoći ili utopljavanja, krenula na rehabilitaciju u pulski centar. Ivica Kalanj iz riječke veterinarske stanice optimističan je što se tiče želve saputnice, a što je što je prouzročilo stradavanje ovih zaštićenih vrsti pitali smo dr. veterine Marina Mirčetu

Pothlađenost. Karinsko more je dosta plitko i temperatura mora se brzo, za burnoga vremena izjednači s temperaturom zraka. Kada se temperatura spusti na „nulu" želva se iscrpljuje. Protiv jakih udara bure, želva je nemoćna.

Želve stradavaju i zbog ribarskoga alta, najlon vrećica ili druge sitne plastike. Želve su odavno na popisu zaštićenih vrsta, a štiteći ove morske kornjače osiguravamo stabilitet i drugih organizama te njihovih staništa. Uostalom, poznato je da zdrave populacije morskih kornjača ukazuju da su zdrava i mora u kojima žive.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.