Hrvatski radio

Radio Zadar

"Karsonu s krova" pregršt nagrada na SLUKU

05.06.2017.

08:42

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na netom završenomm SLUK-u u Zadru, najboljom predstavom proglašena je predstava „Karlson s krova" Kazališa lutaka Zadar. Za istu predstavu nagradu za najbolju režiju dobila je Ljudmila Fedorova. Nagradu za najbolju glumu- animaciju dobio je Dominik Karakašić za ulogu Karlsona.

Posebno priznanje 26.SLUKA dodjeljeno je glumici Kazališta lutaka Zadar, Sanji Zalović za suradnju pri animaciji likova, u predstavi "Karlson s krova".

 

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA NAGRADA 26. SLUK-a DONOSIMO U CIJELOSTI.

ŽIRI U SASTAVU:

Jasminka Mesarić – predsjednica

Robert Raponja

Olga Vujović 

Nakon što je dramaturginja Ana Prolić izabrala osam predstava za natjecateljski dio programa ovogodišnjeg, 26.Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i nakon što je iz tehničkih razloga došlo do promjene u predloženom programu, stručni žiri je odgledao sve predstave i odlučio o nagradama kako slijedi:

 Kostimom koji nije samo odjeća već vrlo značajan doprinos u oblikovanju karaktera i životnim promjenama glavnog lika Veljka, Dunja Vuković ponudila je novo poimanje kostima u lutkarskom promišljanju predstave.

NAGRADA ZA  NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU DODJELJUJE SE DUNJI VUKOVIĆ ZA PREDSTAVU „S RAZLOGOM“ U IZVEDBI KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC U KOPRODUKCIJI S LOFTOM.

Originalna glazba Igora Karlića otvara začudne svjetove čovjekove nutrine, uspostavlja sklad i daje posebnost scenskom zbivanju u predstavi „Nevidljiva“.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU DODJELJUJE SE IGORU KARLIĆU ZA GLAZBU U PREDSTAVI „NEVIDLJIVA“, KAZALIŠTA VIROVITICA I KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR

Oblikovanjem svjetla, a još više mraka Tamara Kučinović i Lucijan Roki izazivaju strepnju kod publike za sudbine glavnih junaka. Bogata igra svjetlosnih efekata označava redateljsku koncepciju Nikole Zavišića, te  uz  podršku cijelog ansambla  koji su nevidljivo-vidljivi u tako oblikovanom svijetu rasvjeta postaje upečatljiv dio predstave.

NAGRADU ZA OBLIKOVANJE SVJETLA DOBIVAJU TAMARA KUČINOVIĆ I LUCIJAN ROKI  ZA PREDSTAVU „UKRADENO SUNCE“ U IZVEDBI GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT  I NIKOLA ZAVIŠIĆ ZA PREDSTAVU „NEVIDLJIVA“ KAZALIŠTA VIROVITICA I KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR . 

Prijenos iz jednog medija u drugi, iz dva D u tri D  ne mora biti uvijek uspješan. No prijelaz iz slikovnice u lutkarsku kazališnu predstavu uspjelo je Draženu Jerabeku.

NAGRADU ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA I MASKI DOBIVA DRAŽEN JERABEK ZA PREDSTAVU „NIJE ME STRAH“ U IZVEDBI DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU.

 Korištenjem prirodnih materijala, te povezivanjem konkretnog i metaforičnog, scenografkinja Alena Pavlović oblikovala je autentičan scenski svijet šume.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU DODJELJUJE SE ALENI PAVLOVIĆ ZA PREDSTAVU“ UKRADENO SUNCE“ GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT.

Toplo, duhovito, iskričavo, dirljivo samo su neki od pridjeva koji su nam se nametali dok smo gledali predstavu „Male priče o nestašnoj Sonji“, koju je prema motivima ruske priče Andreja Usačeva adaptirala i dramatizirala Ljudmila Fedorova. Ova priča o ljubavi i prijateljstvu između psa i  čovjeka ispričana scenskim vokabularom ansambla Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca nikoga ne će ostaviti ravnodušnim stoga

NAGRADU ZA NAJBOLJU ADAPTACIJU TEKSTA DODJELJUJEMO LJUDMILI FEDOROVOJ

Iako vrlo mlad Dominik Karakašić svom liku najboljeg, nevidljivog, izmaštanog prijatelja usamljenom  Mališanu dao je toplinu, mudrost, lakoću animacije, glumačke interpretacije kojom i gledateljima postaje bliski prijatelj.

I zato NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU DODJELJUJEMO DOMINIKU KARAKAŠIĆU ZA ULOGU KARLSONU U PREDSTAVI KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR „KARLSON S KROVA“ 

Svakom porom svoga bića glavni protagonist predstave Male priče o nestašnoj Sonji zrcali sa scene za iskrenu zabrinutost za svoju nestalu ,nestašnu kujicu Sonju.Potraga za Sonjom u interptretaciji Giullia Settima dobija bogato i sadržajno značenje. Giullio zadivljuje, kako vještinom animacije tako i sposobnošću glumačke interpretacije.

Stoga, za dvostruku ulogu psa i čovjeka, glumca i animatora jednom nagradom nagrađujemo NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU GIULLIA SETTIMA U PREDSTAVI „MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI“, GRADSKOG KAZALIŠTA ZORIN DOM IZ KARLOVCA.

Otevši se kontroli žiri se odlučio dodjeliti i treću nagradu u ovoj kategoriji, i to s razlogom.

NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU DODJELJUJEMO MARIJU JAKŠIĆU, PETRU ATANASOSKOM I BRUNU KONTRECU ZA ULOGU VELJKA U PREDSTAVI“ S RAZLOGOM“ KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC I LOFT-a

 Kristina Fančović je svojom postojanošću, prisutnošću i scenskom uvjerljivošću pokazala ljudsku dimenziju životinjskog lika i govora bez artikuliranih rječi.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ANIMACIJU-GLUMU (ženska uloga) DOBIVA KRISTINA FANČOVIĆ ZA ULOGU MAČKA U PREDSTAVI „NIJE ME STRAH“ U IZVEDBI DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Najvjerojatnije je glumcu najteže unijeti svježinu i upečatljivost u ulogu koja je prije toga nebrojeno puta interpretirana u različitim verzijama. Da je moguće biti nova, drugačija, a opet vjerna očekivanom predlošku uvjerila nas je Andrea Špindel svojom izvedbom Pipi u predstavi „Pipi Duga Čarapa“.

Stoga NAGRADU ZA NAJBOLJU ANIMACIJU-GLUMU DOBIVA ANDREA ŠPINDEL ZA ULOGU PIPI U PREDSTAVI“ PIPI DUGA ČARAPA“, GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA RIJEKA.

Posebno priznanje 26.SLUKA dodjeljuje se glumici Kazališta lutaka Zadar, Sanji Zalović za suradnju pri animaciji likova koji bez nje ne bi tako sjajno scenski funkcionirali (Mališan, Karlson, pas, lopov), a u predstavi  „Karlson s krova“.

 Postići jednostavnost najveće je umijeće, a biti redateljski konkretan, omogućiti glumcima da budu uvjerljivi, igrivi i emotivni, atributi su vrsne režije, koja u svakom svom segmentu afirmira priču i potiče vrhunske estetske vrijednosti.

Sve navedeno s lakoćom je uspjela postići Ljudmila Fedorova režirajući predstavu „Karlson s krova“ u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, stoga NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU DOBIVA LJUDMILA FEDOROVA

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini ide onom kazalištu koje je spremno prepoznati potrebu za novim, inspirativnim tekstovima, odabrati autorsku  ekipu koja je sposobna osmisliti  lutkarsku dramatizaciju i preobrazbu likova u lutkarski medij, te omogućiti svojem ansamblu da do maksimuma razvije vlastitu kreativnost.Uvažavajući navedene elemente žiri dodjeljuje

NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI PREDSTAVI „KARLSON S KROVA“ KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR.

Zahvaljujući predstavama u kojima je likovnost bila izuzetno dobro osmišljena nije bilo lako donijeti odluku kojoj predstavi dodjeliti Nagradu "Branko Stojaković" za ukupnu likovnost predstave. Neustrašivi članovi žirija odlučili su nagradom Branko Stojaković ovjenčati predstavu „NIJE ME STRAH“. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.