Hrvatski radio

Radio Zadar

Kaštanka na Kazališnom ljetu

05.07.2018.

12:33

Autor: HRT centar Zadar

Iva Perinčić

Iva Perinčić

Foto: - / -

Na 24. Zadarskom kazališnom ljetu večeras pogledajte višestruko nagrađivanu predstavu za mlade i odrasle, A.P. Čehova, Kaštanka u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, te u režiji Vjere Vidov. Početak predstave je u 21:30h.

Igraju: Sara LustigDominik KarakašićIrena BausovićGoran Vučko.  Kaštanka, prva hrvatska lutkarska verzija istoimene Čehovljeve novele, gostovala je na pet međunarodnih festivala - u Italiji, Srbiji, Izraelu, Bugarskoj i Poljskoj, na kojima je osvojila osam nagrada. Na jesen predstava gostuje u Pekingu gdje će biti izvedena na jednom od najzahtjevnijih lutkarskih festivala na svijetu.

Premda je A.P.Čehov (1860.-1904.) poznat kao veliki satiričar društva, njegova slavna kratka novela Kaštanka  univerzalna je priča o ljubavi, odanosti i odgovornosti koja govori o ljudskim slabostima iz vizure čovjekovoga najboljeg prijatelja - psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski se svijet nazire u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja primorava da se zapita koliko je ljubavi čovjek spreman pružiti. U čemu smo gori od psa i trebamo li se katkad ugledati na pseću ljubav ili ipak prestati ljubavlju nazivati široku paletu odnosa temeljenih na patnji i neslobodi?Predstava Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritim, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.