Hrvatski radio

Radio Zadar

Katamarani krenuli, brod Preko-Zadar najkasnije do 1. lipnja

18.05.2020.

11:44

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM/ RZD

foto: SJM/ RZD

Foto: - / -

Jutros je veći dio katamarana koji su mirovali za vrijeme pandemije koronavirusa opet zaplovio prema zadarskim otocima odnosno prema Zadru. Riječ je o prijelaznoj fazi normalizacije pomorskog prometa, nakon što su 22. ožujka na snagu stupile mjere ograničavanja pomorskog prometa zbog koronavirusa.

Agencija za obalni linijski pomorski promet krenula je s postupnim uvođenjem linija jer, podsjeća ravnateljica Agencije Paola Vidović, pandemija još uvijek traje. Dio brodskih i trajektnih linija vraćat će se u promet tijekom narednih dana:  Danas kreću sve brzobrodske linije, brodari polaze bilo s otoka bilo s kopna i vraćaju se na redovne plovidbene redove, tako da će otočani moći do kopna i nazad u jednom danu, a brodske i trajektne linije  će se  postupno  uvoditi i povećavati opseg plovidbe, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave.

Posebice nas zanima najprometnija brodska linija Preko – Zadar: Brod Dora na liniji Zadar-Preko će se uspostaviti  najkasnije do 1. Lipnja - kazala je za naš program ravnateljica Vidović.

Komentar postupne normalizacije pomorskog prometa potražili smo na Dugom otoku. Zoran Morović, načelnik općine Sali , potvrdio nam je kako je katamaran iz Sali jutros krenuo prema Zadru, no trajektni promet na liniji Zadar – Brbinj još uvijek je reduciran : Petkom su dvije vožnje, nisu tri. Uskoro s očekivanim većim priljevom ljudi na otok morat će se i ta linija vratiti u normalu. Sad će biti veći problem napraviti veći razmak među putnicima na katamaranu nego na trajektu - upozorava Morović na poteškoće u pridržavanju mjera na brodovima, katamaranima i trajektima.

 

Paola Vidović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.