Hrvatski radio

Radio Zadar

Katastrofa u sv. Filipu i Jakovu

08.05.2018.

07:33

Autor: tp

Katastrofa u sv. Filipu i Jakovu

Katastrofa u sv. Filipu i Jakovu

Foto: - / -

Noćas, oko 02.30 u Sv. Filip i Jakov izbio je veliku požar u kojem su izgorjele brojne brodice na mjesnom vezu. Po izbijanju požara ubrzo su stigli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su gasili vatru na požarom zahvaćenim brodicama, no dvije su do njihova dolaska izgorjele i potonule.

Jutros policija istražuje što je uzrok požaru. Požarište se sanira, uklanjanjaju dijelovi izgorjelih brodova te spriječava daljnje onečišćenje mora i morskog okoliša. Postavljene su i plutajuće brane oko opožarenih i potopljenih brodica. Srećom, u trenutku izbijanja požara nije bilo posada i  ljudskih žrtava i ozlijeđenih nema. 

Evo priopćenja Ministarstva mora:

 

ZNAČAJNA MATRIJALNA ŠTETA NA NEKOLIKO OPOŽARENIH BRODICA U LUCI SV. FILIP I JAKOV, NEMA STRADALIH

 

 Trenutno je u tijeku sanacija posljedica požara te utvrđivanje nastale štete, kao i uzroka požara na brodicama u Filipjanskoj luci.

 

 Službenici Lučke kapetanije Zadar, izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o noćas poduzetim aktivnostima slijedom izbijanja požara u mjesnoj luci Sv. Filip i Jakov.

 

 Naime, noćas, 8. svibnja u 02.36h, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, službenici Zadarske kapetanije zaprimili su obavijest o izbijanju požara na brodicama koje su boravile na vezu u mjesnoj luci Sv. Filip i Jakov, a dolaskom na poziciju službenici LK Zadar zatekli su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su gasili vatru na požarom zahvaćenim brodicama, od kojih su dvije već bile potonule.

 

 U cilju ograničavanja onečišćenja mora na poziciji nesreće, LK Zadar je u komunikaciji sa zapovjedništvom Županijskog operativnog centra Zadar (ŽOC Zadar) angažirali tvrtku za obavljanje komercijalnih usluga uklanjanja onečišćenja iz mora i morskog okoliša, čiji djelatnici su postavili plutajuće brane oko opožarenih i potopljenih brodica, na kojima, srećom, u trenutku izbijanja požara nije bilo posada, stoga su izbjegnuta ozljeđivanja ili ljudske žrtve.

 

Uz službenike Lučke kapetanije Zadar, koji na poziciji provode očevidne radnje, istragu o uzrocima izbijanja noćašnjeg požara provode i službenici Policijske uprave Zadar.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.