Hrvatski radio

Radio Zadar

Kazna za glisiranje od 1.000 do 10.000 kuna

01.08.2018.

15:11

Autor: Vladimir Šetka

Kazna za glisiranje od 1.000 do 10.000 kuna

Kazna za glisiranje od 1.000 do 10.000 kuna

Foto: - / -

Cijeli dan pojačano se nadzire pomorski promet te provjerava kako nautičari poštuju sigurnosne standarde, a provodi se u svih osam lučkih kapetanija. Cilj akcije je preventivno djelovanje i ukazivanje na važnost pridržavanja propisa kako bi svi sudionici u plovidbi bili sigurni.

U Pašmanskom kanalu jutros gust pomorski promet. Djelatnici lučke kapetanije Zadar najprije zaustavljaju slovensku gumenu brodicu i provjeravaju je li sva dokumentacija u redu. Imamo sve potrebne dokumente za brod i sve dozvole, tako da nema problema, rekli su nam slovenski nautičari. 

I dok su Slovenci zadovoljno nastavili dalje, na moru je uslijedili prava filmska potjera za gliserom hrvatskih oznaka koji je unatoč nazočnosti tri broda Lučke kapetanije projurio bez smanjivanja brzine. Zbog jakih struja djelatnik Lučke kapetanije zapisnik je napisao na moru ispred svjetionika na otočiću Bapcu. Skiper je riskirao kaznu od tisuću do deset tisuća kuna. A u protekla tri mjseca zadarska Lučka kapetanija izdala je kazni u vrijednosti višoj od 220 tisuća kuna. No, u ovom mjesecu očekuju rekord.

Ovo je termin kada turisti najviše vole dolaziti na Jadran, a naš je arhipelag u ovom i idućem tjednu najviše opterećen brodicama, tako da nije čudno da smo toliki broj brodica našli u prekršaju, kaže zadarski Lučki kapetan Alen Rukavina. Dodao je kako je najveća "gužva" na moru prijepodne od 11 do 12 i poslijepodne od 17 do 19 sati, kada turisti odlaze na otočne plaže ili se s njih vraćaju. 

No, posao djelatnika Lučke kapetanije i sedam ispostava u Zadarskoj županiji nije samo sankcioniranje nesavjesnih nautičara - najveći dio aktivnosti odnosi se na medicinski prijevoz te traganje i spašavanje, posebno kada zapuše bura, pa su tijekom protekla dva mjeseca imali više dojava o spašavanju kupača na "luftićima" u Velebitskom kanalu. 

A da bi sačuvali svoj i tuđe živote, iz Lučke kapetanije upozoravaju - pratite vremenske prilike te se na moru ponašajte u skladu sa zakonima i propisima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.