Hrvatski radio

Radio Zadar

Kazneno prijavljen 49 godišnjak za pronevjeru u gospodarskom poslovanju

10.09.2021.

09:26

Autor: tp

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Kao odgovorna osobe trgovačkog društva, 49-godišnjim hrvatskim državljaninom,dok je žiro račun tog trgovačkog društva bio u blokadi gotovinski promet polagao je na tekući račun druge osobe s kojega je pojedinim dobavljačima uplatio novčane iznose, iako prema očevidniku nisu bili na redu naplate.

Ostatak gotovinskog prometa zadržao je za sebe. Šteta trgovačkom društvu iznosi preko 900.000,00 kuna zbog čega ga je nakon istrage zadarska policija kazneno prijavila za pronevjeru u gospodarskom poslovanju.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Naime, njega se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva, protivno obvezi vođenja poslova društva pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, za vrijeme dok je žiro račun trgovačkog društva bio u blokadi gotovinski promet društva polagao na tekući račun druge osobe.

Nadalje, s navedenog tekućeg računa je pojedinim dobavljačima uplatio novčane iznose, iako prema očevidniku nisu bili na redu naplate, dok je ostatak gotovinskog prometa zadržao za sebe.

Na taj način je pričinjena imovinska šteta trgovačkom društvu u iznosu od preko 900.000,00 kuna, a protiv 49-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i Pogodovanja vjerovniku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.