Hrvatski radio

Radio Zadar

Keramika, plakati i grafike velikog svjetskog umjetnika od danas u Zadru

10.06.2022.

10:00

Autor: MM - SJM

Najavni plakat izložbe

Najavni plakat izložbe

Foto: Narodni muzej Zadar / Radio Zadar

U izložbenim dvoranama Kneževe palače danas se otvara izložba 'Pablo Picasso: Novi početak' na kojoj će biti predstavljen izbor najznačajnijih Picassovih keramika i pripadajućih izložbenih plakata kao i originalne grafike . 

Izložbu je za naš program najavio David Rjazancev, kolekcionar iz Slovenije i organizator izložbe. Pojašnjava zašto je naziv izložbe Novi početak: 


1946. nakon II. svjetskog rata Picasso je otišao živjeti na jug Francuske. Kad je stigao pa do 1971.godine puno je radio u keramici , napravio je više od 600 komada. Tu možemo vidjeti sve motive što je radio, od portreta njegovih žena do prirode i životinja. Na izložbi možemo vidjeti skoro 100 različitih komada keramike, te plakate i grafike na temu svjetskoga mira.

Kolekcionar D. Rjazancev

The Lake collection jedna je od najvećih kolekcija originalne Picassove keramike u Europi.  150 originalnih grafika i plakata se vežu na tematiku Picassovih keramičkih radova iz Vallaurisa. Na izložbi će se predstaviti radovi u keramici kao što su Picassovi motivi Jacqueline, poznatog hommagea Vallaurisu, mitskoga fauna, ribe, koze, sove, pa njegove interpretacije goluba kao simbola mira, bika, ptica, mrtve prirode te mnogo drugih. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.