Hrvatski radio

Radio Zadar

Kinezi na Kalelargi? Da! Bez panike sve je pod kontrolom!

26.01.2020.

08:08

Autor: tp/fm

Miranda Cikotic/PIXSELL - ilustracija

Miranda Cikotic/PIXSELL - ilustracija

Foto: - / -

U Zadru u hotelu Kolovare boravi 29 kineskih turista. Njih je sinoć iz mjera predostrožnosti do hotela dopratila policija, potvrđeno je iz Zadarske PU, a s njihovim dolaskom bile su upoznate i nadležne zdravstvene službe, no nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom zdravstvenih djelatnika.

 Potvrdio nam je to i voditelj zadarske epidemipološke službe, Alan Medić. Dr. Medić je naveo da se preventivni pregledi obavljaju već pri ulasku u zemlju, na granici.

Tako je bilo i u slučaju sa skupinom kineskih turista koji će do danas poslijepodne boraviti u Zadru, kada kreću za Plitvice.

Dr. Medić također navodi da nema potrebe za paničarenje i da se koronavirus širi nešto brže od drugih sličnih respiratornih virusa te da mu je smrtnost niža od drugih puno opasnijih bolesti i  među zaraženima kreće se oko 4 posto. 

Inače oni su u Hrvatsku stigli jučer oko podne, na granični prijelaz Bregana. I prema dostupnim informacija kineski turisti su iz grada Wuhana.

Od policijske uprave doznajemo da su stigli iz Milana, gdje im je u zračnoj luci napravljen takozvani screening stanja organizma, koji je pokazao da nitko od njih nema simptome bolesti.

Policija je o njihovu dolasku obavijestila Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji ih je upozorio na mjere prevencije koronavirusa,

Poslušajte što je snimio Filip Matijević:

Dr. Alan Medić voditelj zadarske epidemipološke službe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.