Hrvatski radio

Radio Zadar

Kiša će pokvariti planove ribolovaca

02.09.2022.

07:35

Autor: Boris Bulić

 I ribama može biti vruće.

I ribama može biti vruće.

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Ovaj tjedan počinje mirno, no za vikend već možemo očekivati i malo kiše, ne velike, ali ipak dovoljno mokre da pokvari mnoge ribolovne planove. Nastavak tjedna bi trebao proteći mirno, s dnevnim izmjenama vjetrova s tim da pred kraj tjedna možemo očekivati i malo jače jugo koje će mnoge manje brodice zadržati na vezu. 

Premda taj južni vjetar i neće biti toliko jak, zbog položaja našeg mora u odnosu na strane svijeta, jugo uvijek stigne razviti one neugodne duge i duboke valove zbog kojih i kažemo da jugo ne puše nego se valja.

Naravno, uvijek postoje i zavjetrinske zone u kojima se unatoč vjetru može mirno loviti s tim da konačan uspjeh ili rezultat u tim zavjetrinskim zonama skoro pa u pravilu bude dobrano ispod očekivanog.

Općenito je o ribolovnom uspjehu generalno teško govoriti jer svaki ribolovac ima neke svoje sisteme i svoja pravila koja često i nisu toliko lovna koliko se smatra da jesu. Ponekad je dovoljno predveze sa 0,20 spustiti na 0,18 milimetara da bi riba počela surađivati, a što je malo koji ribolovac spreman napraviti. Većina ribolovaca kako sam rekao ima svoje sisteme koje smatra lovnima i od kojih ne odstupa čak i kad rezultati izostaju.

No činjenica jeste da se riba u proteklim danima teže lovila nego što se to očekivalo. Dobrim dijelom je to zbog toplinske letargije. Naime, kada temperature narastu toliko da i ribama postane vruće, tada se riba jednostavno prestane hraniti.

Pa i mi sami kad je vruće tražimo lakše obroke ili ih čak preskačemo, čekajući svježinu večeri da bismo nešto napokon pojeli u miru i s tekom.

I premda je more sredina u kojoj su temperaturne oscilacije daleko manje izražene i daleko manje dinamične nego na suhom, činjenica je da zalazom sunca dolazi do promjena.

Tako se primjerice većina noćnih ribolovaca nije žalila na neuspjeh. Spinneri, ljubitelji kančenice ili ferme, svi su manje-više dobro prolazili, naravno, u skladu s tehnikom i vještinom.

 Dakle još prošlog tjedna se moglo naići na jato bugava koje su poznate po svojoj proždrljivosti i koje unatoč tome nisu htjele dirati ponuđenu ješku. Naravno, oni najspretniji bi znali naći način da potaknu ribu na hranjenje, no to je ipak bilo, kako bismo rekli, 'na silu'.

Zato u vremenu koje je pred nama takvih problema ipak ne bi trebalo biti. Ribe ima i ne bi je trebao biti problem uloviti.

Naravno, osnovne bi preduvjete trebalo ispoštovati. Pribor mora biti primjeren i tehnici i lovini, dok ješka mora biti pomno odabrana i svježa u skladu sa zahtjevima lovine.

U odabiru ješke najbolje je poći od sebe samoga. Primjerice, većina nas voli pomfrit, no ako nam se ponudi pomfrit koji je pržen prije tri dana nećemo mu ni primirisati dok ćemo svježe pripremljeni slististi s tekom. Tako je i ješkom. Svakoj ribi treba ponuditi ono što joj je najslađe.

 Onaj pomfrit od maloprije, ma koliko svježe pripremljen, ako se posluži u novinskom papiru ili prljavom tanjuru jednako će nam biti nejestiv kao i onaj star tri dana.

Ukoliko riba očito odbija ješku za koju smo sigurni da je lovna, tada valja promijeniti pristup, odnosno odraditi korekcije na predvezu. Možda je dovoljno promijeniti debljinu prama ili se možda mora konstrukcijski odabrati drukčiji predvez. Možda su udice neprimjereno velike ili su čvorovi preveliki ili pogrešno vezani.

U toj igri nadmudrivanja s ribom postoji, kako bismo mogli reći, milijun i jedan razlog zbog kojeg riba možda i neće od prve uzeti ono što joj nudimo. Stoga treba neprestano mijenjati pristupe i načine prezentacije pa kad se otkrije dobitna kombinacija tada sve postaje krajnje jednostavno.

Ipak, najčešće je riječ o samo pogrešno odabranoj lokaciji ili pošti, kako volimo reći, kao i o pogrešnom tajmingu. Katkad je dovoljno u ribolov poći sat vremena kasnije ili dva sata ranije da bi se postiglo 'ribolovno čudo'.

Ne trebamo ni ignorirati činjenicu da je u turističkoj sezoni veći dio plićeg mora jako uznemiren nebrojenim gliserima i skuterima koji pod morem stvaraju jako veliku buku i zbog koje je riba često doslovno sluđena.

Ulaskom u jesen ulazimo u srce ribolovne sezone kada bi riba trebala gristi u skladu s našim očekivanjima. A upravo u tom periodu obilja mnogi ribolovci, u pravilu nenamjerno, često ulove i nedoraslu plemenitu ribu koju bi etički bilo vratiti neozlijeđenu u more.

Ista je stvar i sa lignjama. Premda su već krenule, one male vratite u more. Sačekajte mjesec-dva pa ćete se moći hvaliti s pravim krakenima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.