Hrvatski radio

Radio Zadar

Klarineti na Trgu Sv. Krševana

19.07.2017.

12:42

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival Zadar classic open air večeras donosi svoj šesti od ukupno planiranih 12 koncerata. Na Trgu sv. Krševana nastupit će Zadarski kvartet klarineta .

Mladi će klarinetisti, kao i svi drugi sudionici Festivala kojega organiziraju Lions klub Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, svirati za humanitarni cilj – pomoć nekim drugim glazbenicima koji tek dolaze.

Uz manje izmjene u sastavu, Zadarski kvartet klarineta djeluje od 2007. godine kad je pokrenut kao samostalni projekt tadašnjih učenika zadarske GŠ Blagoje Bersa. Članovi kvarteta danas su akademski glazbenici u dobi od 23 do 26 godina, trojica Zadrana: Ivan Andrijević, Ante Buturić i Lovre Lučić te Abdul-Aziz Hussein iz Zagreba. Izvode raznovrstan program, od originalnih kompozicija za sastav, obrada drugih kompozicija, jazza i folklorne glazbe. Prošle su godine, u konkurenciji 16 komornih sastava, osvojili četvrto mjesto na natjecanju „Premio citta di Padova, u Italiji su sudjelovali i na festivalu „Nel Suoni dei luoghi“ i natjecanju „Coop Music Awards“, a ove su godine nastupili u ciklusu „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“. Svi ulažu u svoje usavršavanje pohađajući majstorske tečajeve uglednih pedagoga i klarinetista, svi odlaze na natjecanja i osvajaju nagrade. Svi su, uz to,  diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te, osim Abdul-Aziza Husseina, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekli u GŠ Blagoje Bersa.

Hussein je završio srednju GŠ Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održao je brojne recitale u zemlji i inozemstvu, solistički nastupao uz simfonijske orkestre te za postignute rezultate dobio priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Aktivan je član Zagrebačkog simfonijskog orkestra mladih.

Lovre Lučić, dobitnik Rektorove nagrade, u projektima Muzičke akademije sudjeluje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik. Surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom, HNK Zagreb, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i ansamblom Cantus. I prije dobivanja diplome položio je audiciju na poziciji bas klarineta u Simfonijskom orkestru HRT-a.

Ante Buturić je prije dvije godine diplomirao s odličnim uspjehom, a već četiri godine radi kao učitelj klarineta u OGŠ Svetog Benedikta u Zadru te u GŠ Biograd. Na državnim natjecanjima je osvojio prvu, dvije druge i treću nagradu, a svojedobno je svirao u Europskom orkestru mladih u Njemačkoj.

Ivan Andrijević je najmlađi među njima i ima najfriškiju diplomu, od prije niti mjesec dana. Među ostalim nagradama lani je osvojio prvu na natjecanju „Woodwing & Brasss“ . Kao solist je ove godine nastupio na „Sarajevskim večerima muzike“ i Bayrenther Osterfestivalu, a prošle godine na festivalu „Aurora chamber music“ u Švedskoj. Na festivalu Zadar classic open air sudjeluje od njegova utemeljenja 2013. godine, najprije kao solist, potom sa Zadarskim kvartetom klarineta.

Kao i svi koncerti Festivala i ovaj, što se u srijedu održava na Trgu sv. Krševana,  će početi u 21 sat. Posjetitelji će i tom prigodom moći dati svoj prilog za pomoć u daljnjem školovanju ili usavršavanju nekog od mladih zadarskih glazbenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.