Hrvatski radio

Radio Zadar

14:26 / 28.02.2020.

Autor: Dorotea Perović

Klimatski ekstremi - izazovi za Civilnu zaštitu

Klimatski ekstremi - izazovi za Civilnu zaštitu

Klimatski ekstremi - izazovi za Civilnu zaštitu

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite danas je u Gradskoj knjižnici održan okrugli stol na temu - Klimatske promjene, vremenski ekstremi - izazovi za civilnu zaštitu .

Klimatske projekcije govore da će se do kraja ovog stoljeća događati znatne klimatske promjene. Globalna srednja godišnja temperatura zraka već je premašila jedan celzijev stupanj što znači da Pariški sporazum i kriterij da ne bi smjeli prijeći 1,5 stupnjeva, teško da ćemo moći ispuniti, kazala je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan PicekPosljednje desetljeće, od 2011. zaključno s 2019. godinom spada u najtoplije desetljeće od kad postoje meteorološka mjerenja, a to je od sredine 19. stoljeća. Posljedice takvog globalnog zatopljenja je i veća količina topline u oceanima koji su jedan veliki toplinski rezervoar za generiranje svih olujnih procesa u atmosferi, pa samim tim možemo svjedočiti sve većim ekstremima.

Ekstremne temperature, dugotrajne suše, ekstremne oborine u kratkom roku, poplave, porast razine mora, tuče, olujni vjetrovi i požari, sve su to pojave koje su se od 2017. godine do danas izredale u zadarskoj županiji. Naše društvo mora pronaći odgovore na sve te izazove, kazali su stručnjaci. A poseban izazov klimatske promjene donijet će poljoprivredi. Prof. dr. Ivica Kisić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu: Poljoprivreda je tvornica bez krova. Prema tome, što više poljoprivredne proizvodnje treba staviti u zatvoreni prostor, sve više u plastenike, staklenike staviti da ipak ublažimo te posljedice klimatskih promjena koje se dešavaju u poljoprivredi.

Klimatske promjene i vremenski ekstremi izazov su za Sustav civilne zaštite. Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar: Zaključci su - prilagoditi se, opremiti se, biti samodostatni i spremni za buduće rizike, jer jednostavno, vrijeme pred nama nam ne dozvoljava da čekamo da se nešto dogodi. Jednostavno moramo već sada preventivno reagirati.

Osim svega navedenog još je puno problema pred kojima ćemo se naći zbog klimatskih promjena. Suša i nedostatak hrane već su pokrenuli klimatske migracije, kazali su uz ostalo sudionici današnjeg skupa.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.