Hrvatski radio

Radio Zadar

Klonite se sunca

09.06.2015.

11:24

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagla promjena vremena praćena velikim vrućinama proteklih je dana mnogima prouzročila ozbiljne zdravstvene poteškoće zbog kojih su morali potražiti i liječničku pomoć. Da stanje nije nimalo bezopasno govori i podatak da su se na našemu području protekloga tjedna utopile čak četiri osobe.

      Vrućinu svi teško podnose, ali posebno oprezni moramo biti kada se radi o djeci,  kroničnim bolesnicima i starijim osobama - upozorava dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice zadarske Opće bolnice koja na Hitnom prijemu ima pune ruke posla.

   Nažalost osjetilo se već protekli vikend da je pojačan broj pacijenata na našem Hitnom prijemu, a glavni razlog su ove nagle vrućine. Očito organizam još nije pripremljen na ovakvu naglu promjenu vremena i to se vidi osobito kod starijih osoba. Imali smo pa sigurno 30 posto povećanje broja slučajeva od subote do danas - kazao nam je dr. Robert Karlo.

       Svi nekako smatramo da treba zaštititi djecu i starije osobe, ali ovakvu naglu promjenu vremena i zatopljenje nisu podnijele ni najzdravije osobe najbolje. Svakako treba se kloniti ovako visokih temperatura, izloženosti suncu, ovom zenitu od podne pa do 16 - 17 sati jer to ni najzdravijim osobama nije dobro, a za djecu i kronične bolesnike, to ne treba niti spominjati, jer to za njih može biti pogubno i nažalost to se i pokazalo da smo imali par slučajeva da su neki i preminuli od upravo posljedica od ovako toplotnog udara koji su doživjeli.

       Mala djeca poželjno je da budu vani, ali ne na ovakvom vremenu kao što sada vlada. Znači zbog stvaranja D-vitamina i najmanju djecu možemo iznijeti vani, ali to svakako ne znači u razdoblju između 11 i 17 h, to je pogubno za malu djecu. Kaže se izloženost negdje do 20 minuta na ovakvom suncu djetetu može izazvati opekotine drugog stupnja. Apsolutno malu djecu do godine dana izložiti direktno suncu od 11 do 17 h nije preporučljivo ni medicinski opravdano. Djeca trebaju biti na svježem zraku, trebaju biti vani, ali svakako ih skloniti treba u hlad, pokriti onim prozirnim folijama tako da taj dio koji izaziva opekline ne dođe do njihove kože jer to u njihovoj dobi kad koža još nema dovoljno melanina u donjem sloju može biti pogubno - upozorava dr. Karlo.

       Najvažnije se rehidrirati na ovom vremenu, to je zakon broj jedan. Bez obzira jeste li žedni ili niste kraj sebe imajte vodu, pijte litru i pol do dvije, jer glavni uzrok svih tegoba je dehidracija organizma – podsjeća dr. Robert Karlo.  

       Svakako se klonite sunca. Nemojte izlaziti vani po najvećoj vrućini i nemojte - evo, gledam susjede rade u masliniku, čupkaju vinograde – nemojte to raditi po ovom suncu! To radite navečer ili ujutro, držimo se tradicije naših starih koji su radili rano zorom ili kasno navečer, a po danu bi se makli od sunca. Možda nisu bili baš medicinski obrazovani ali su itekako dobro znali kada to treba obaviti – kazao nam je dr. Karlo.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.