Hrvatski radio

Radio Zadar

Kneževa palača zablistala u novom sjaju

10.02.2017.

22:45

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz spektakularni vatromet i brojne svjetlosne efekte te trodimenzionalne animacije sinoć je otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru. Spomenik kulture teško oštećen u velikosrpskom granatiranju, obnovljen je najvećim dijelom sredstvima Europske unije.

Nakon što su generacije Zadrana odrastale u zdanju gdje je bila smještena knjižnica, glazbeno-baletna škola, koncertna dvorana i Radio Zadar, u ratu je Kneževa palača pogođena s 8 granata velikog kalibra koje su je znatno oštetile. U listopadu 2014. počela je obnova za koju je gradu Zadru odobreno 36 milijuna kuna iz strukturnih fondova. To je prvi veći kulturni projekt financiran europskim novcem. Zadarska kultura ponovno se vraća u svoj dom, naglasio je na otvorenju zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. Ovo je večer u kojoj slavimo simbol Zadra, jer Kneževa palača je istinski simbol Zadra, zadarske umjetnosti, spomeničke baštine, urbanog i kulturnog identiteta. Kneževa palača je i simbol ratnoga stradanja, simbol pobjede i obnove, te simbol neuništivosti ovoga tri tisuće godina staroga grada, istaknuo je Kalmeta.

Obnovljeni spomenik kulture otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. S njim su bile i ministrice Martina Dalić, Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek. Ovaj projekt iznjedren je samo zajedničkim angažmanom svih institucija i vođen željom da ovdje na Poluotoku Kneževa palača bude ponovno mjesto na kojemu će svi oni koji dolaze u Zadar moći gledati izložbe, slušati koncerte, unaprijeđivati našu kulturu i davati sadržaj oplemenjen najboljim što Hrvatska, Europa i Svijet imaju, istaknuo je predsjednik Vlade. Premijer Plenković najavio je kako se neće stati s Kneževom palačom te obećao obnovu i susjedne Providurove palače.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.