Hrvatski radio

Radio Zadar

Knežević: Ne dirajte obrtnike koji funkcioniraju

15.10.2013.

12:22

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završetak glavne turističke sezone označio je i ponovni rast nezaposlenosti. U obrtničkoj komori se međutim pribojavaju da završetak sezone neće biti jedini razlog za povećanje nezaposlenosti te upozoravaju kako će prisilna naplata dugovanja obrtnicima, kako je to najavila Porezna uprava , dovesti do dodatnog zatvaranja radnih mjesta u obrtništvu.

S druge strane u županijskoj Gospodarskoj komori oprezno su optimistični što se tiče zadnjih 3 mjeseca ove godine. Iako se ne radi o čvrstim analizama, postoje naznake da osim uobičajenog postsezonskog povećanja nezaposlenosti, dodatnih zatvaranja radnih mjesta u gospodarstvu ne bi trebalo biti, kaže Dinko Basioli iz zadarske Gospodarske komoreČinjenica je da ima naznaka, da ima nekoliko poduzetnika s kojima smo razgovarali koji očekuju bolje sutra, koji planiraju bolje poslovanje posebno oni orijentirani izvozu.

Pozitivni pomak napokon bi trebale dati i poslovne zone. Iako su u planovima u Zadarskoj županiji bile predviđene čak 72 zone zaživio je tek mali dio, no one bi sad trebale početi davati rezultate:

Država je predvidjela novim zakonom o poticanju ulaganja predvidjela je razne porezne olakšice većih od ulaganja od 150 000 eura tako da nakon jedne suše u investiranju od 3-4 godine, vrlo opreznog investiranja, očekujemo da će sad ipak doći do investiranja posebno u tim zonama - dodao je Basioli.

A u obrtničkoj komori Zadarske županije zabrinuti su zbog prisilne naplate dugovanja obrtnicima za 2 tisuće kuna duga, koju je najavila Porezna uprava i što će sigurno dovesti do dodatnog zatvaranja radnih mjesta u obrtništvu, upozorava potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Knežević:

Ako obrtnik funkcionira tijekom cijele godine, i ostanu mu dugovanja par mjeseci i nakon par mjeseci podmiri svoja dugovanja zašto takvom smetati u radu. Oni koji neuredno funkcioniraju sigurno država zna na kakav način može sankcionirati takve neuredne obrtnike i male i srednje poduzetnike.

Svakako bi trebalo uzeti u obzir i da su obrtnici i mali poduzetnici često na samom kraju lanca plaćanja, odnosno neplaćanja i svoje obveze nisu izvršili ne zato što nisu htjeli, već nisu mogli jer ni njima nije plaćeno za obavljene poslove, dodaje Knežević. I na kraju, koliko će do kraja godine narasti nezaposlenost na zadarskom Zavodu za zapošljavanje ovisit će svakako i o predstečajnim nagodbama. Naime, 73 zadarske tvrtke u postupku je predstečajne nagodbe, te će o rezultatu tih nagodbi ovisiti sudbina 700 ljudi koji su u njima zaposleni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.