Hrvatski radio

Radio Zadar

Knjiga za kraj tjedna: "Plitko"

27.10.2017.

07:22

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

A ovoga petka u rubrici „Knjiga za kraj tjedna“ Ante Kolanović iz zadarske Gradske knjižnice ponovo je za preporuku pronašao zanimljivo štivo za vikend koji je pred nama. radi se o knjizi Plitko autora Nicholasa Carra.

Vi ovu preporuku čitate preko ekrana svog računala, tableta ili mobitela, tj. preko nekog oblika informacijske tehnologije. Osim samog teksta kojeg upravo čitate, još snažniji utjecaj na Vas ima upravo ta tehnologija kojom se služite, navikava vas na određen obrazac ponašanja, mišljenja, koncentracije, a koji prije pojave Interneta nije postojao. Čak i ova preporuka sadrži u sebi elemente koji vas tjeraju na površnost jer je pisana za taj medij, a mnogi je ni neće pročitati do kraja jer će im se učiniti predugom. 
Odjednom dostupne ogromne količine informacija na mediju koji je osmišljen da omogućuje precizno pretraživanje sitnih djelića informacija, npr. jedne rečenice, fraze, ili riječi u tekstu od nekoliko stotina stranica ustvari nas uče površnosti, stoga nije čudo da je Nicholas Carr svoju knjigu kojom je ušao i u uži izbor zaPulitzerovu nagradu nazvao – Plitko
Autor nije nepristran – vidi na sebi i svojim prijateljima posljedice dugotrajnog služenja Internetom, sve mu je teže zadržati koncentraciju dok čita knjigu, ne može toliko lako uhvatiti bit onoga što čita i shvatiti poantu koja nije eksplicitno navedena,  misli mu lete s jedne teme na drugu i to mu se ne sviđa. 
S druge strane, prednosti Interneta su očite, osim gotovo cjelokupnog ljudskog znanja dostupnog u par klikova, imamo mogućnost jednu temu sagledati sa svih mogućih gledišta jer nismo ograničeni samo na ono što piše na papiru kojeg imamo u ruci i koji nam je dostupan. 
Pisana vrlo jednostavnim jezikom bez korištenja kompliciranih i stručnih izraza, ova knjiga nije samo kritika Interneta nego kompletnog smjera u kojemu su ljudi kao civilizacija krenuli. Autor, međutim, nije od onih apokaliptičnih proroka koji nam predviđa apokalipsu, no postavlja vrlo zanimljivo pitanje: da li ono što dobivamo Internetom vrijedi više od onog što zbog njega gubimo?
 
autor: Ante Kolanović
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.