Hrvatski radio

Radio Zadar

"Književnost u životu, život u književnosti" - tema ovogodišnjih Dana kroatistike

13.03.2023.

14:01

Autor: Maja Milin

Prof. Sanja Knežević i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Prof. Sanja Knežević i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Foto: M. Milin / HRT Radio Zadar / -

„Književnost u životu, život u književnosti" tema je ovogodišnjih Dana kroatistike kojima se Odjel za kroatistiku zadarskog Sveučilišta već tradicionalno pridružuje obilježavanju Dana hrvatskog jezika u spomen na deklaraciju o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika iz 1967 godine. 

- Pitanje jezika kako je to bilo postavljeno i problematizirano 1967. godine danas nije i ne treba biti aktualno u tim okvirima, kaže pročelnica Odjela za kroatistiku Sanja Knežević i dodaje -međutim prigoda je da neprestano osvještavamo važnost hrvatskoga književnog jezika koji se najljepše i najdostojanstvenije manifestira u književnoj riječi.


Upravo temom „Književnost u životu, život u književnosti", zadarski Odjel za kroatistiku propituje koliko i kako nas knjjževnost oblikuje te gradi nacionalni, ali i naš osobni identitet.

Galerija
Dani kroatistike 2023. , Foto: UNIZD/-
Dani kroatistike 2023. , Foto: UNIZD/-

Program Dana kroatistike započeo je danas izložbom studenata „Veliki rođendani" u spomen na Matoša, Zagorku, Krležu i Kovačića, a nastavlja se, u srijedu u 10 sati na Odjelu za kroatistiku, predavanjem koje će održati prof. Ljudmila Vasiljeva, jedna od najuglednijih kroatistica iz Ukrajine, ujedno autorica ukrajinsko-hrvatskog i hrvatsko-ukrajinskog jezika.


- Iznimno sam sretna što će prof. Vasiljeva s Filozofskog fakulteta Nacionalnog sveučilišta Ivan Frank u Lavovu provesti mjesec dana u Zadru. Vjerujem da će joj ovo biti odmor i svojevrsna obnova od svega što u Ukrajini proživljava, a ujedno, za nas je ovo jedinstvena prilika iz prve ruke doznati više o načinima poučavanja hrvatskoga za Ukrajince, ističe prof. Knežević


Središnji dio programa Dana kroatistike jokrugli stol na temu "Književnost u životu, život u književnosti" na kojem sudjeluju akademkinja Dubravka Ornić Tolić, izv. prof. Nives Tomašević, prof. dr. sc. Kornelija Kuvač Levačić, doc. dr. sc. Tin Lemac i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević., koji se održava u četvrtak, 16. ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 10 sati. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.