Hrvatski radio

Radio Zadar

Kocka je odbačena

24.12.2019.

08:14

Autor: HRT Radio Zadar

Kocka je                  odbačena

Kocka je odbačena

Foto: - / -

U suradnji s Prirodoslovnom – grafičkom školom i Tehničkom školom Zadar, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti (ZZJZ Zadar) je u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti provela akciju pod nazivom „Kocka je ODbačena“,

Akcija je smjerena na prevenciju kockanja maloljetnih osoba. Ideja navedene akcije nastala je u suradnji sa Zdravim gradom Poreč, a njezin cilj je bio potaknuti učenice i učenike da razmišljaju o problemima i posljedicama kockanja mladih te da i sami aktivno sudjeluju i doprinesu suzbijanju problema ovisnosti o kocki. Ovom aktivnosti se također nastojalo osvijestiti i same pružatelje usluga igara na sreću o važnosti poštivanja Zakona o igrama na sreću u pogledu dobne granice igrača, kao i o njihovom pravu na zaštitu i sigurno odrastanje bez ovisnosti. 

Naime, adolescencija je osjetljivo razdoblje života u kojem dijete sazrijeva i postaje odrasla osoba te se suočava s brojnim promjenama koje će se kasnije značajno odraziti na njegove/njene životne odluke i odabire. Zbog specifičnosti ovog razdoblja poput životnog neiskustva, sklonosti rizicima, želje za pripadanjem i sl., mlade osobe spadaju u najugroženiju populacijsku skupinu za usvajanje i razvoj ovisničkoga ponašanja. Eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti kod adolescenata nerijetko započinje uporabom duhana, alkohola i psihoaktivnih droga. Međutim, u posljednje vrijeme se kockanje  ističe kao jedno od zastupljenijih ovisničkih ponašanja među populacijom mladih.

Iako su Zakonom o igrama na sreću zabranjene bilo kakve kockarske aktivnosti za osobe mlađe od 18 godina, istraživanja govore drugačije. Služba je ove godine u suradnji s prof.dr.sc. Nevenom Ricijašem i dr. sc. Dorom Dodig (Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) provela istraživanje koje je za cilj imalo istražiti aktualne probleme u ponašanju povezane s kockanjem kod srednjoškolaca u Zadarskoj županiji.

Rezultati su pokazali kako je čak 61,6%  mladih barem jednom u životu sudjelovalo u nekoj od igara na sreću, od čega je njih čak 22,8% razvilo umjerene (15,7%) i izražene (7,1%) probleme, odnosno štetne psihosocijalne posljedice povezane s kockanjem.

Stoga je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti (ZZJZ Zadar) u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti preventivnim aktivnostima nastojala posvetiti posebnu pozornost upravo mladima i borbi protiv ovisnosti u ovoj najosjetljivijoj skupini.  

U akciji „Kocka je ODbačena“ su sudjelovali učenici i učenice 2. razreda Prirodoslovno grafičke škole, usmjerenja Grafički urednik – dizajner, koji su osmislili i izradili dopisnice sa slikama i porukama vezanim uz ovisnosti o kockanju. 

Potom su u sklopu radionice pod nazivom „Igre na sreću i mladi“ učenici i učenice drugih razreda  Tehničke škole na dopisnice pisali poruke naslovljene na adrese poslovnica koje priređuju igre na sreću, sportskih kladionica i kockarnica, sa porukom: Poštujete li Zakon o igrama na sreću i naša prava na zaštitu i sigurno ponašanje?

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.