Hrvatski radio

Radio Zadar

Kod mladih i djece sve više karijesa i izvađenih zuba

02.12.2015.

13:28

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar Varga danas je u Zadru kazao kako imamo porazne podatke kod mlade populacije i djece što se tiče oralne higijene jer bilježimo jako veliki broj karijesa i izvađenih zuba. Komentirao je i Zakon o zabrani pušenja koji će morati pretrpjeti određene promjene, rekao je Varga.

Ministar zdravlja Siniša Varga danas je na  zadarskom Narodnom trgu  građanima predstavio ali pozvao  ih da se u većem broju odazovu Nacionalnim preventivnim programima. Uz najstariji program prevencije karcinoma dojke tu je i program prevencije karcinoma debelog crijeva, ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice i najnoviji usmjeren ka zaštiti oralnog zdravlja. Podaci o odazivu građana sve su bolji, rekao je ministar Varga:

Podaci govore da odaziv za pojedine pretrage koje se rade besplatno i bezbolno i bez liste čekanja, recimo za mamografiju je relativno dobar. Odaziv za papa test je nešto manji, ali nije nam još uvijek dobar pregled za rak debelog crijeva.  Sad smo uveli i nacionalni preventivni program za prevenciju i zaštitu oralnog zdravlja gdje su nam porazi podaci pogotovo mlade populacije i djece gdje imamo jako veliki broj karijesa i izvađenih zuba.

Ministar je komentirao i Zakon o zabrani pušenja u javnim i zatvorenim prostorima koji se rekao je, u praksi krši, pa će prema njegovom mišljenju Zakon trebati određene izmjene: 

Izdaju se redovito prekršajne mjere međutim zakon će očito trebati pretrpjeti određene promjene da bi se to značajnije postrožilo . Vjerujem da možemo postići nacionalni konsenzus o tome koje su mjere potrebne da bi sačuvali zdravlje stanovništva. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.