Hrvatski radio

Radio Zadar

Kod Ošljaka otplutale curice, a kod Dugog otoka gliser ozlijedio kupača

07.08.2015.

14:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije spasilačke akcije jučer u zadarskom akvatoriju: tragalo se za dvije maloljetnice od Preka prema Ošljaku, a kod otočića Lagnjića gliser je naletio na kupača.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture javlja kako je jučer akcija spašavanja pokrenuta nakon što su se dvije maloljetnice na jastuku za plivanje udaljile od prečke plaže prema otoku Ošljaku, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju.

Djelatnici zadarske Kapetanije nedugo po dojavi pronašli su tražene osobe M.S.B. i K.J. obje hrvatske državljanke rođene 2002. godine te ih iscrpljene ali neozlijeđene predali roditeljima u 17.40 sati u Preku.

Očevidom je utvrđeno da su se maloljetnice neoprezno udaljile od prečke plaže na otoku Ugljanu na jastuku za plivanje kojim ubrzo nisu mogle upravljati pod utjecajem morskih struja i vjetra te su nekontrolirano otplutale prema otoku Ošljaku, u čijoj su blizini i pronađene.

Slijedeća pomorska nesreća sa još jednom ozlijeđenom osobom dogodila se jučer predvečer također na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Slijedom dojave službenika Pomorske policije Zadar o stradanju kupača uslijed naleta glisera kod Dugog otoka, Središnjica je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju za nepoznatim plovilom koje je sudjelovalo u pomorskoj nesreći.

Prema podatcima Pomorske policije nesreća se dogodila juče, 6. kolovoza kada je E.K. (rođen 1953. godine), njemački državljanin sa suprugom plivao od otoka Lagnjića nedaleko sjeverne strane Dugog otoka prema dogootočkoj Plitkoj punti kada je oko 18.00 sati u punoj brzini naišao bijeli gliser dužine oko 10 metara, nepoznate zastave te pogonskom elisom zahvatio E.K. u predjelu lijeve noge nanijevši mu teže tjelesne ozljede.

Nakon što je ozlijeđenome muškarcu pružena medicinska pomoć u 20.00 sati policijskim plovilom prevezen je u zadarsku bolnicu. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Pomorske policije provode potragu za nepoznatim voditeljem i gliserom koji je sudjelovao u ovoj teškoj pomorskoj nesreći, priopćili su iz Ministarstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.