Hrvatski radio

Radio Zadar

Kod Pašmana ulovljena otrovna invazivna riba. Stručnjaci upozoravaju da konzumacija može biti fatalna

09.02.2022.

18:32

Autor: Radio Zadar

Invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus)

Invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus)

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Nedavno je kod otočića Košara pored Pašmana ulovljena otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus), izvijestio je Institut za oceanografiju i ribarstvo.


Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ako je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njezin ugriz može uzrokovati ozbiljne ozljede. Iz Instituta ističu da se zasad, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.


Zahvaljuju Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i mole da obavijestite Institut za oceanografiju i ribarstvo o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njezine pojavnosti u Jadranu. 


Srebrnopruga napuhača je indijsko-pacifička vrsta koja je u Sredozemlje pristigla Sueskim kanalom. Nalazi se na popisu invazivnih vrsta u Republici Hrvatskoj, a prvi put je zabilježena u južnom dijelu Jadrana 2012. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.