Hrvatski radio

Radio Zadar

Koje prepreke muče osobe s invaliditetom Grada Zadra

22.09.2016.

13:45

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U proteklih 10 godina u Zadru je ostvaren veliki napredak u otklanjanju arhitektonskih barijera na području grada, suradnja s Gradom i Županijom je jako dobra, no i dalje postoje problemi koji osobama s invaliditetom zagorčavaju život kada je riječ o njihovom ostvarivanju prava na mobilnost.

Čulo se to na Narodnom trgu gdje su se predstavnici Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije danas priključili obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila ukazavši pri tom na neke probleme koji najviše tište osobe s invaliditetom. 

Na putu od HRT centra Zadar do Narodnog trga, obratili smo pozornost, nema poteškoća zbog prepreka, no zato je primjera tzv. arhitektonskih barijera na drugim područjima još uvijek puno. Dopredsjednik Udruge Stanko Panić navodi neke od njih:

Evo, recimo Ulica Josipa bana Jelačića u jednom dijelu ima rješenje u drugom dijelu nema, a morate prijeći s jedne strane na drugu, također na vrhu te ulice nalazi se isti problem s ulicom Franje Tuđmana - ne može se na pješačkom prijelazu u kolicima prijeći.

U Udruzi su svjesni kako sve prepreke nije moguće potpuno ukloniti no očekuju da ih se na neki drugi način prevlada. U starom dijelu grada mogu se osigurati pomične rampe za ulazak u zgradu i to funkcionira:

Rješenje arhitektonsko u samoj zgradi, da li ima lift i da li se može doći do svakog ureda, to je i nemoguće napraviti počevši od našeg gradskog poglavarstva, županije, suda i tome slično, ali u prizemne prostorije se može ući iz kojih vi možete zatražiti da vam dođu osobe određene nadležnosti i obavite posao po koji ste došli.

Tajnik Udruge, Filip Jadrijev, navodi kako je problem prepreka jednako prisutan i kod novogradnje:

Znači nova zgrada se napravila, parking mjesta za invalide, za osobe s tjelesnim oštećenjima je tako lijepo označen, mjesta, prostrano, iziđem, hoću se popeti na nogostup gdje je rampa - visina 4 centimetra! Umjesto da se takva problematika u startu rješava, da smanji financijsku potrošnju i Grada i ljudi koji su zaduženi za to oni u startu ne gledaju na takve stvari.

I građani su pozvani da im se pridruže u mapiranju prepreka tj. označavanju kritičnih točaka na karti grada koju će potom proslijediti gradskoj upravi radi što bržeg i učinkovitijeg uklanjanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.