Hrvatski radio

Radio Zadar

Koje zgrade će ostvariti najveće uštede ?

08.02.2017.

16:19

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 14 prijavljenih zadarskih zgrada koje su se natjecale za bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost kroz obnovu fasada, polovici je stambeni upravitelj UNIK. Tri su kod tvrtke NOVA SUHA, a po dvije kod Zara nekretnine i Čačić Obrt za stambeno gospodarstvo.

Do kraja roka za evaluaciju projekata, još 120 dana, neizvjesno je hoće li natjecatelji i ostvariti bespovratna sredstva za obnovu fasada.  Prema podacima koje smo dobili iz Fonda zaštite okoliša, najvećim uštedama nadaju se stanari nebodera u Ulici Franka Lisice. Za obnovu fasade spomenutog nebodera trebat će više od 4 milijuna kuna. No, ukoliko prođu ovaj natječaj, dobit će 2 milijuna 257 tisuća i 159, 56 kuna i ostvariti 72 posto ušteda. Do izračuna, u lipu, nije bilo lako doći - upravitelji nerado pričaju u mikrofon kako je opsežnu dokumentu bilo teško prikupiti. Gledao se kažu, svaki zarez iako su mogli koristiti l besplatne konzultacije u Fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Mladen Ilijević je voditelj tima za energetsku obnovu u fondu, navodi kako je iz Zadra trenutačno za energetsku obnovu prošlo 14 zgrada - iz ostatka Zadarske županije niti jedna.

             Po ovom javnom pozivu imali smo iz Zadra 14 prijavljenih, što je odlično s obzirom da do sada nije prepoznata kvaliteta projekata energetske učinkovitosti zgrada. Za sada nismo zaprimili ništa izvan Zadra, ali se nadam da će ovo generirati veće zanimanje - rekao nam je Ilijević

Zadar je još uvijek grad s najmanje zanimanja za energetsku učinkovitost, a zanimljivo je kako dvije najveće tvrtke koje se u Zadru i najduže bave stambenim gospodarstvom nisu prošle ni s jednom zgradom, odnosno projektom obnove fasada.
Evo zgodnog primjera: svih pet nebodera izgledaju jednako neugledno, energetski slično su neučinkoviti. Samo će se prvi i zadnji obnoviti. Na popisu za obnovu su Andrije Hebranga 1 i 9. Što planiraju i zašto čekaju stanari i upravitelji ostala 3 nebodera - do zaključenja dnevnika nismo uspjeli doznati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.