Hrvatski radio

Radio Zadar

Koju lektiru bi učenici trebali čitati?

03.03.2016.

17:10

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da popis lektire treba mijenjati, slažu se gotovo svi. Ipak, novi je prijedlog izazvao oprečne reakcije. Po novome, učitelji imaju slobodu izbora pa su se tako na novom popisu lektire našli primjerice Gospodar prstenova, ali i poezija Arsena Dedića.

Dobro je da se mijenja jer neka su djela bila teška i nerazumljiva, slažu se oni koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Svidjele su mi se više uglavnom ove modernije lektire tipa stranac a ove starije, to nikako nisam moga čitat, nije bilo razumljivo - govori učenik Leo Gnjidić.

Dubrovački stari jezik, to mi je najviše. Znači ne bi to više? Nikako. - kaže učenica Andrea Šišeta.

Da lektiru treba osuvremeniti i osvježiti, ali pažljivo, smatraju i profesori.

Neka djela su iz dalekog diluvijalnog iskustva počevši od jezične barijere pa sve do nekih sadržajnih momenata koji su daleki iskustvu današnjih učenika. - objašnjava profesor hrvatskog jezika i književnosti Ivica Antić.

No i takvom bi se štivu moglo pristupiti na drugačiji način. Kombinacijom izvornog teksta i prijevoda na standardni jezik, može se približiti učenicima.

Recimo samo ću uzeti jedan primjer Judite. Uzeti neki fragment koji bi bio primjer jezičnog koncepta onog vremena, a da bi je sadržajno i idejno apsorbirali onda je taj standardnojezični momenat odličan. - dodaje profesor Antić.

A odlično je, smatraju učenici, imati više slobode pri izboru lektire.

Ja mislim da je to dobro. Što bi ti izabrala za čitati? Neke novije definitivno, ne znam konkretno al dobro je da će biti dogovor međusobni. - kaže učenica Julia Kršlović Babić.

Mislim da će djeca to jest učenici biti više zainteresirani za lektire. - dodaje učenik Fran Vrkljan.

Upravo je to ono čemu bi trebalo težiti, no s oprezom da buduće naraštaje ne zakinemo za dio opće kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.