Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko će zadarskih ugostitelja otvoriti svoje lokale?

07.05.2020.

11:41

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ilustracija - foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu treće faze popuštanja mjera, od 11. svibnja, ugostitelji mogu ponovno otvarati lokale. Jesu li zadarski ugostitelji spremni, koliko će ih otvoriti svoje ugostiteljske objekte, kakva su njihova očekivanja i kako će to sve skupa izgledati?

Otvarati li ne, odluka je individualna. Čekaju se službene mjere stožera na osnovu kojih će većina ugostitelja odlučiti hoće li i kada otvoriti - kaže Robert Kovačević, dugogodišnji zadarski ugostitelj i predsjednik ceha ugostitelja. Jedno je sigurno ugostitelji su oprezni.

       U ponedjeljak će najvjerojatnije, koliko imam saznanja, otvoriti par lokala koji imaju svoje stalne zaposlene, zadovoljni su s ovim mjerama koje trenutno postoje i krenut će to, dok restorani najvjerojatnije ne većina ali dosta njih baš radi manjka turista i sezone itd. će odgoditi otvaranje za možda 10-ak - 15 dana.

Povoljna epidemiološka situacija ne znači da smo se riješili virusa, on je još među nama – svjesni su ugostitelji pa će u svoju odluku o početku rada u novim uvjetima svakako uvrstiti i mjere Grada Zadra koji je do sada, kaže Kovačević, imao sluha za njihove probleme:

       Može se dogoditi da eventualno netko od naših radnika bude zaražen ili ne znam što pa da moramo zatvoriti ili da se mjere povuku pa da se opet dogodi da mi ne možemo raditi, ne samo mi nego možda i frizeri itd. tako da bi bilo dobro da se te mjere, znači taj nekakav mi smo ga nazvali privremeno neplaćanje prolongira kroz peti i šesti mjesec što je naravno uvijek na odluci Grada.

I dalje neće biti posluživanja unutar lokala, a svi će morati primjenjivati osnovne epidemiološke mjere - higijenu, dezinfekciju i fizičko distanciranje, osim među članovima obitelji. Za početak će smjeti raditi samo oni koji imaju terase:

       A o proširenju terasa na javne prostore još nismo razgovarali… Limitirani su prostori u našim gradovima, u nekom novom dijelu grada je to možda moguće izvesti, treba vidjeti tehnički s gradskom upravom na koji način, ali u starom dijelu grada – ne znam.

Cijeli se život prilagođavamo vremenu , financijama, terorizmu, krizama – to je sastavni dio našeg posla i života. Nitko ne zna što nas čeka i bitno je da svi sustavi surađuju – zaključuje Kovačević.

 

Robert Kovačević - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.