Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko je ove godine prikupljeno na Dan mimoze?

24.01.2017.

17:32

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liga protiv raka Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije protekle se subote u javno zdravstvenoj akciji Dan mimoze prikupili 4 tisuće 848 kuna, za borbu protiv raka vrata maternice - priopćili su danas poslijepodne. Na europskoj ljestvici smo u sredini.

Liga protiv raka Zadar u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije obilježila je 21. siječnja 10. Dan mimoze - Dan borbe protiv raka vrata maternice. Svrha obilježavanja ovoga dana je edukacija stanovništva o potrebi preventivnih pregleda kako bi se smanjio broj novo oboljelih i umrlih žena od ove zloćudne bolesti. U priopćenju se navodi koliko je sredstava prikupljeno ove godine:
 
Republika Hrvatska trenutno se nalazi u rangu srednjih zemalja unutar Europske zajednice po novo oboljelim i umrlim od ove zloćudne bolesti, što je zahvaljujući dijelom i radi tradicije postojanja onkoloških dispanzera u kojoj su žene radi pregleda odlazile. 
 
Prikupljajući navedenog dana donacije i ukupno prikupivši 4.848,25 kuna u kojem iznosu se nalazio i 1Eur, taj 1Eur pokazao nam je da smo dio Europske zajednice i da trebamo stremiti prema vrhu, poput Finske u kojoj je broj novo oboljelih i umrlih od raka vrata maternice najmanji. 
 
Dan mimoze je dio edukacije i zato pozivamo još jednom sve one žene koje prime na svoju adresu poziv Zavoda za javno zdravstvo na pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, da se istom odazovu, jer edukacija i prevencija su najvažnije u zaštiti zdravlja. 

 

Liga protiv raka Zadar
Predsjednik Branko Dukić,dr med 
Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije Lilja Balorda,dr med

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.