Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko kuharica/kuhara nedostaje u zadarskim školama ?

16.01.2023.

12:46

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Podjela obroka u osnovnim školama

Podjela obroka u osnovnim školama

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Samo do prosinca resorno Ministarstvo je odobrilo 50-ak zahtjeva za upošljavanje novih kuharica, za pripremu besplatnih obroka učenicima. Nakon što su ravnatelji zadarskih OŠ ovih dana poslali zahtjeve, jutros nam gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić odgovara koliko kuhara/kuharica nedostaje u zadarskim osnovnim školama? 

Naših 8 osnovnih škola kojima je grad Zadar osnivač i Katolička osnovna škola za čije djelatnike se također osiguravaju sredstva u državnom proračunu, dobili smo podatke kako su sve škole ukupno zatražile 12 novih mjesta kuhara/kuharica.

J. Nekić

S obzirom na proceduru koliko će vremena trebati da škole dobiju nove zaposlenike? 


U ovom trenutku to ne mogu reći, prilična je gužva sad u ministarstvu, reagirat će najbrže što može, vitalni trenutci u ovom projektu nisu ugroženi, djeca dobivaju svaki dan svoj obrok, novi kuhari će doći u najbržem mogućem trenutku, a u svojoj punini ovaj će projekt zaživjeti kad se nastava u hrvatskim osnovnim školama bude izvodila u jednoj smjeni - odgovara Nekić. 


Pitanje je, međutim, kako ovu izuzetno traženu radnu snagu privući u škole, kada je prosječna plaća školske kuharice u ovom trenutku, prema podacima resornog ministarstva 711 eura neto. Predsjednik zadarske udruge kuhara Renato Kraljev , i sam zaposlen u srednjoj školi, smatra da škole neće imati problema s upošljavanjem kuhara, evo i zašto : 

To je jedan posao koji je stalan, jedna sigurna plaća i naći će se ljudi koji će to raditi za 700 eura, nije to baš neka mala plaća, da su male plaće u kompletu to znamo kakva je situacija , ali radi se ipak o jednom stalnom zaposlenju, sigurnom zaposlenju i većina će raditi u jutarnjim smjenama .

R. Kraljev

Treba razlikovati nedostatak kuhara u državnom i privatnom sektoru, napominje Kraljev jer, jasno je , sezonska zarada ne može biti ekvivalent stalnim primanjima.

O nedostatku kuhara u školama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.