Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko nam koristi zimovanje cruisera?

16.09.2020.

11:39

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Lučka uprava Zadar

foto: Lučka uprava Zadar

Foto: - / -

Dva njemačka cruisera prezimit će u putničkoj luci Gaženica. Nakon propasti cruiseing-sezone uslijed pandemije, zimovanje brodova na kružnim putovanjima značajan je segment poslovanja Lučke uprave Zadar, dok se ova grana turizma, kao i avio-promet ne oporave.

Devet godina uzastopce Zadar je bilježio porast broja ticanja brodova na kružnim putovanjima. Za 2021.godinu bilo je najavljeno 154 ticanja i 200 tisuća putnika. 11.travnja ove godine sezonu je trebao otvoriti njemački kruzer s 2 tisuće putnika. On Jadranom ipak nije zaplovio, korona je u međuvremenu privezala kruzere na globalnoj razini, ali kruzeri njemačke kompanije TUI - Marella Dream i Marella Discovery 2- za zimovanje su ipak odabrali putničku luku u Gaženici.  Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić ističe kako će zimovanje ovih brodova u njihovu blagajnu sliti 200 tisuća kuna mjesečno, a u Zadru će prezimiti i 200-injak pomoraca na njima. O važnosti zimovanja kruzera kaže: 

Robert Škifić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.