Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko ozbiljno shvaćamo problem mikroplastike?

25.08.2022.

11:10

Autor: Iva Rogić

Ekološka prijetnja

Ekološka prijetnja

Foto: Do grla u plastici / dokumentarac

Društvo istraživača mora 20 000 milja organizira dvije noćne izložbe - na Silbi i u Ražancu. 


Radi se o izlaganju fotografija u sklopu projekta "Ne KLIMAjte palasturu!”, na Silbi sutra, u petak 26. kolovoza, a osim izložbe održat će se i edukacije, uglavnom o klimatskim promjenama. U subotu, 27. kolovoza u Ražancu na rivi održat će se izložba fotografija "Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora" projekta "Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane".

Noćna izložba na Silbi

Noćna izložba na Silbi

Foto: Facebook / Radio Zadar

Projektom se promovira očuvanje prirodne osnove područja Tri mora kao preduvjeta za daljnji razvoj ribarstva i akvakulture. Posebnu pažnju daje se edukaciji o opasnostima koje predstavlja otpad, posebice mikroplastika u moru jer upravo mikroplastika ulazeći na „skrivena vrata“ postaje „hrana naše hrane“.


Gostujući u programu Radio Zadra, Sanja Stipić Dell'Orco iz Društva istraživača 20 000 milja, objasnila je kako je vrlo važno educirati stanovnike o ozbiljnosti problema mikroplastike u moru: 


"Dosta se nastojimo baviti mikroplastikom. Čak imamo i neke radove naših članova objavljene u znanstvenim časopisima. Mikroplastika - naša današnja stvarnost, ozbiljna prijetnja koje ljudi možda nisu još svjesni."


Cijeli razgovor poslušajte na linku:

O izložbama na Silbi i u Ražancu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Jutarnji program

Svakoga jutra probudite se uz vaš Radio Osijek. Jutarnji program svakodnevno nudi brojne korisne informacije i zanimljivosti uz dobru glazbu i želje za uspješan dan. Od 6 do 10 sati s vama je ekipa Radio Osijeka. .

Poslušajte u Slušaonici