Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliki je naš ekološki otisak?

26.09.2022.

13:18

Autor: Božidar Kolega

Okrugli stol ekološki otisak

Okrugli stol ekološki otisak

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Uoči Europske noći istraživača koja će se održati 30-og rujna na zadarskom Sveučilištu danas je održan Okrugli stol na temu Učenje o našim ekološkim otiscima. 

Cilj okruglog stola bio je iznijeti znanstvene spoznaje iz područja ekologije o utjecaju čovjeka na okoliš, te potaknuti svakog sudionika da se zapita o svom ekološkom otisku i mogućnostima suočavanja s ekološkim izazovima na human način. 

Svi trošimo iste resurse i ako imamo preveliki ekološki otisak to znači da smo ukrali resurse nekom drugom kazao je jedan od sudionika okruglog stola doktor Dražen Šimleša, s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“.

Ekološki otisak se bavi, sada u ovom trenutku, s našim utjecajem na biokapacitet planeta. Biokapacitet na našem planetu se smanjuje, kontinuirano, a ekološki otisak koji je zapravo simbol naše potrošnje sve više raste. I u ovom trenutku isto onako kako živimo u ekonomiji na dug živimo i u odnosu prema našem planetu. U ovom trenutku našem planetu je potrebna jedna godina i 5 mjeseci da apsorbira sve naše emisije, sav naš otpad i da se regenerira.

dr. Dražen Šimleša

To nema veze s ekologijom već s ekonomijom i s politikom i društvom. Što se tiče Hrvatske, kada bismo svi htjeli živjeti kao prosječni stanovnik Hrvatske trebale bi nam dvije i pol planete.

Individualne akcije nisu dovoljne da bi se riješio ovaj problem


Dok god ne uspijemo utjecati na javne politike da stvore eko sustav da nama bude lako imati održivi ekološki otisak mi ćemo se isto stalno kao ti mali pojedinci mučiti.

dr. Dražen Šimleša

Dok god ne shvatimo da je to zajednička priča i za sadašnje i buduće generacije nećemo uspjeti to promijeniti , zaključuje Dražen Šimleša. 

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.