Hrvatski radio

Radio Zadar

12:45 / 13.05.2021.

Autor: Anita Perica

Koliko su novca kandidati dobili? Koliko su potrošili?

Ilustracija - foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / -

Koliko su za sada potrošili kandidati za gradonačelnika Zadra i kandidati za župana te koliko je njima i njihovim listama donirano sredstava? Odgovore smo potražili u Županijskom i Gradskom izbornom povjerenstvu, a dio najinteresantnijih podataka izdvajamo u nastavku.

Što se tiče izbora za Županijsku skupštinu i župana Zadarske županije svi kandidati i stranke odnosno kandidacijske liste na vrijeme su dostavili podatke o svojim troškovima i primljenim donacijama – potvrdio nam je Tomislav Jurlina, član Županijskog izbornog povjerenstva zadužen za nadzor financiranja. Među kandidatima za župana najveći iznos troškova prijavio je HDZ-ov Božidar Longin – navodi Jurlina:

       Za sada, kandidati Đani Bunja, Nenad Klarić i Antonio Vučetić, prema svojim izvješćima, nisu imali troškova niti su primili donacije. Od ostalih kandidata, najveći iznos troškova prijavio je kandidat HDZ-a Božidar Longin i prema izvješću koje smo mi zaprimili dosadašnji troškovi iznose 86488,78 kuna, a u istom razdoblju evidentirano je da su primljene donacije u iznosu od 24 tisuće kuna.

Od šest kandidata za izbor gradonačelnika Grada Zadra po visini prijavljenih donacija prednjači HDZ-ov Branko Dukić. Kako doznajemo u Gradskom izbornom povjerenstvu od Anamarije Kovačić Milković zadužene za dio oko nadzora financija, tri kandidata za gradonačelnika prijavili su iznos donacija i troškova – nula kuna :

       I to su kandidat Damir Biloglav, kandidat Mario Skelin i kandidat Rade Škarica. Kandidat Branko Dukić je prijavio najveći iznos donacija i to iznos od 252500 kuna, troškovi za financiranje izborne promidžbe su mu bili 244642 kune. Kandidat Enio Meštrović prijavio je donacije u iznosu 8 tisuća kuna koliko su mu bili i troškovi izborne promidžbe. Dok je kandidat Marko Vučetić prijavio donacije u iznosu 1500 kuna dok su mu troškovi izborne promidžbe bili 114 858,47 kuna.

I u Gradskom izbornom povjerenstvu potvrđuju nam kako su svi kandidati u zakonskom roku dostavili izvješće o financijskim troškovima odnosno donacijama. Pojedinosti možete potražiti na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva gdje su objavljena sva izvješća.

 

Tomislav Jurlina, Županijsko izborno povjerenstvo - tonski isječak

Anamarija Kovačić Milković, Gradsko izborno povjerenstvo - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.