Hrvatski radio

Radio Zadar

Komedija "Na rivi" ovog četvrtka u HNK Zadar

07.03.2023.

11:22

Autor: RZD

Na rivi

Na rivi

Foto: RZD / Radio Zadar

Pučka komedija o životu na Murteru, NA RIVI prvi put je izvedena 1975. godine u režiji Miodraga Šikića. Riječ je o pravoj goldonijevskoj komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru punom živopisnih kletvi i metafora.

Aktualnu, izmijenjenu i produženu verziju ove višestruko nagrađivane predstave režirao je Vedran Šikić, a predstava je do sada izvedena ukupno 45 puta.

Na rivi

Na rivi

Foto: RZD / Radio Zadar

Udruga Dramski amateri Murter osnovana je 2019. godine s ciljem organizacije proslave 100-te obljetnice dramskog amaterizma u Murteru, te da se pokrene nešto kolektivno i kreativno, odnosno kazalište koje će stvarati predstave na izvornom narječju.


U svibnju 2022. godine izveli su dvije predstave : najpoznatija i najnagrađivanija murterska predstava Na rivi po tekstu Ive Šikića Balara koja je osvojila prvu nagradu na Smotri amatera Hrvatske u Čavlima davne 1975. godine, te predstava za djecu i odrasle Djevojčica sa šibicama prema priči Hansa Christiana Andersena.


U HNK Zadar predstava "Na rivi" 09. ožujka u 20.00 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.