Hrvatski radio

Radio Zadar

14:15 / 09.06.2022.

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Kompleks Borik postaje urbano zeleno apartmansko naselje

Falkensteiner na Puntamici

Falkensteiner na Puntamici

Foto: Dino Stanin / Pixsell, arhivska fotografija

Austrijska hotelsko-turistička grupacija Falkensteiner u idućih pet godina u Hrvatskoj planira investirati oko 300 milijuna eura u destinacijama u kojima već radi, Zadru i Puntu na otoku Krku, najavio je na susretu s novinarima u Zagrebu suvlasnik i izvršni direktor te grupacije Otmar Michaeler.

Susret s novinarima organiziran je povodom 65 godina rada te grupacije, koju obilježavaju ove godine, pri čemu je Michaeler istaknuo i da je Hrvatska, u kojoj posluju u turizmu od početka 2000-ih, među najvažnijim zemljama za njihov rast i razvoj od ukupno sedam u koliko ih posluju u Europi.


"Nakon par godina ponovo u Hrvatsku dosta ulažemo jer tu vidimo potencijal za naše preimum proizvode, a osim povećanja kvalitete u svim hotelima sa četiri na pet zvjezdica, fokus stavljamo i na luksuzne kampove i apartmanska naselja", rekao je Michaeler.


Od ukupnih ulaganja oko 150 milijuna eura planiraju uložiti u Zadru u idućih par godina u povećanje kvalitete i sadržaja u Punta Skali, gdje će uz ostalo postojeći hotel Didaora 'pojačati' na pet zvjezdica, a velika ulaganja najavljuju i na Boriku, gdje, kako je kazao, planiraju sve srušiti i izgraditi urbano zeleno naselje s apartmanima, oko čega već razgovaraju s Gradom Zadrom.


Na pitanje novinara rekao je da će u Hrvatskoj u ovoj sezoni zapošljavati oko 1500 radnika, od kojih dosta njih radi i stalno, posebice u Zadru u novom premium kampu koji radi cijele godine i rezervacijskom sustavu koji od tamo radi za sve zemlje u grupaciji.


Osim Hrvatske, znatna ulaganja od nekoliko stotina milijuna eura u idućih par godina imat će i u Italiji te u Austriji odnosno južnom Tirolu, što su i njihova najjača poslovna tržišta. Iz južnog Tirola su obiteljski prije 65 godina i krenuli u turizam s malom gostionicom sa sedam soba i izvan glavnih puteva, što je za ono vrijeme bilo dosta neobično, ali se, kako je rekao Michaeler, pokazalo uspješnim.


Ukupno je u grupaciji FMTG (Falkensteiner Michaeler Tourism Group) 30 hotela u sedam zemalja, koji su se svi, kao i cijelo poslovanje, našli u problemu u lipnju 2020. zbog pandemije i nedostatka gostiju. No, tu su godinu, kako ističe, premostili, da bi već u 2021., posebice u ljetu u Hrvatskoj imali opet dobre rezultate i sada su ponovo u investicijskom i razvojnom zamahu, s naglaskom na održivost i digitalizaciju.

"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.